Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Průzkum Kantaru: Vláda drží pozice, v opozičním táboře si polepšilo ANO

Předsedové hnutí ANO a SPD. Foto: ČTK
Předsedové hnutí ANO a SPD. Foto: ČTK

V únoru si podle modelu pro Českou televizi polepšilo hnutí ANO, naopak oslabila SPD. Průzkum ukázal velmi příznivá čísla pro koalici. Podle dat drží velmi solidní podporu, a to navzdory všem problémům, se kterými se potýká.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Sněmovní volby by na přelomu února a března vyhrála podle volebního modelu Kantar CZ pro Českou televizi koalice Spolu. Hlas by jí dalo 31 procent voličů. Hnutí ANO ale za touto koalicí zaostává pouze minimálně, rozdíl mezi nimi je jen půl procentního bodu.

Do dolní komory by se podle tohoto modelu dostala ještě koalice Pirátů a hnutí STAN s 13 procenty, SPD s devíti procenty a ČSSD s pětiprocentním ziskem. Tento model je ale, jak upozorňují i výzkumníci, pouze hypotetický. Piráti se STAN totiž v příštích volbách společně s nejvyšší pravděpodobností nepůjdou.

Kantar v prvním modelu po prezidentských volbách sledoval také podporu pro jednotlivé strany a hnutí. V tomto ohledu ANO pohodlně vede. Od posledního měření, které agentura dělala v říjnu, posílilo o tři procentní body.

Nejde však o výrazný vzestup, ANO se v datech Kantaru drží v zásadě stále na úrovni 27 až 30 procent a nyní se vrátilo na míru podpory, kterou mělo podle této agentury v září. Zda jde o jednorázový výkyv, nebo jestli může posilování pokračovat, ukážou další šetření v příštích měsících.

Předseda ANO Andrej Babiš vyhlásil v únoru snahu oslovit zhruba 2,4 milionu voličů. Tedy ty, kteří mu dali hlas v prezidentských volbách. Jde o smělý cíl, ANO totiž dlouhodobě naráží na problém, že jeho potenciál nebyl o moc vyšší, než kolik by získalo ve volbách.

Aktuální posílení či návrat na dřívější pozice by podle dat mohl jít do jisté míry na vrub hnutí SPD. To od podzimu oslabilo o dva a půl procentního bodu. Jistý růst ANO může souviset se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Průzkum veřejného mínění

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější