Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Demonstranti požadovali konec vlády, část se pokusila vniknout do Národního muzea. Rajchl hrozí blokádou i stávkami

Protivládní demonstrace na Václavském náměstí. Foto: Ivana Kozáková, Deník N
Protivládní demonstrace na Václavském náměstí. Foto: Ivana Kozáková, Deník N

Praha zažila další protivládní demonstraci. Demisi kabinetu Petra Fialy požadovaly tisíce lidí, Václavské náměstí ale navzdory předpovědím organizátorů ani zdaleka nenaplnili. Část demonstrantů se po skončení akce pokusila vniknout do Národního muzea, aby z budovy odstranili ukrajinskou vlajku. Policie zadržela 18 lidí. Pořadatel akce, předseda politické strany PRO Jindřich Rajchl oznámil, že pokud vláda nesplní požadavky nebo neodstoupí, budou demonstranti v dubnu blokovat její budovy.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Odpůrci vlády začali na Václavské náměstí přicházet před druhou hodinou. Někteří hlasitě vyjadřovali nespokojenost už cestou k pódiu. „Kde to jsme, že na českém Národním muzeu visí ukrajinská vlajka?“ ptala se rozhořčeně starší žena s českou vlajkou v ruce.

Právě ukrajinská vlajka na budově muzea se později stala terčem násilného incidentu, ten se ale odehrál až po skončení oficiální části demonstrace.

Ta začala krátce po druhé hodině, zahájil ji právník Rajchl. V tu chvíli byla horní část náměstí hustě zaplněná, zhruba od úrovně Opletalovy ulice ale dav postupně řídl. Lidé zhruba první hodinu ještě přicházeli, Václavák ale zaplnili jen přibližně z poloviny.

„Vykopat tu vládu, dělá všechno špatně, stará se o

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější