Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Starostové se chtějí zaměřit na vzdělání nebo regionální rozdíly. Babiš si v Praze staví pomníček, říká Farský

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Jan Farský byl zvolen prvním místopředsedou hnutí Starostové a nezávislí. V rozhovoru pro Deník N na sněmu hnutí popisuje, že Starostové se chtějí zaměřit na celou řadu konkrétních bodů, jak posunout Česko.

Zvolili jste si nové vedení hnutí, kam teď chcete směřovat?

Chceme se jednoznačně zaměřit na vzdělání, krajinu, infrastrukturu, vodu a zmenšování regionálních rozdílů, kterými Česká republika trpí. Největší ztrátou je, že přicházíme o talenty, protože jsou regiony, kde uspět je takřka nemožné z důvodu školství i sociální struktury regionu. Podle statistik necelé čtyři procenta dětí, které mají vyučené rodiče, se dostanou na vysokou školu, u středoškoláků je to 21 procent, takže když pak máte regiony, kde je jenom jedenáct procent vysokoškoláků, ztrácíme tam obrovský potenciál České republiky.

Budeme se také věnovat nezákonným exekucím, i když to není legislativní práce, ale je to konkrétní pomoc konkrétním lidem. Je to velký problém a týká se 200 tisíc lidí, což není málo. Budeme se také věnovat dluhové pasti, kdy to řešení sice prošlo Sněmovnou, ale ne v takovém režimu, který nám přišel jako ten správný.

A z hlediska voleb?

Evropské volby jsou už rozjeté. Beru je jako dané. Pak máme senátní volby, u nichž bude maximální snaha uspět, abychom jako nejsilnější klub měli předsedu Senátu, tedy druhého nejvýše postaveného ústavního činitele v České republice. Pak u Starostů nikdo nebude moci říkat, že jsou vesnická organizace.

V tu dobu budou probíhat i krajské volby, které budou naprosto zásadní pro to, jaká koalice a jaká forma spolupráce bude do sněmovních voleb. Až ony ukážou, jak se rozprostřou a rozpočítají politické síly, na základě nich se pak bude řešit, jaké formy spolupráce jsou možné.

Když na to budeme mít dostatečnou sílu, má smysl jít do voleb dohromady, to rozdrobení není dobře. Musíme jít do voleb jako sebevědomý a silný subjekt, protože nechceme být něčím příspěvkem. Jak tu říkal Petr Gazdík, jsme nejpodceňovanější politickou sílou. Sázkové kanceláře našemu kandidátovi do Senátu Davidu Smoljakovi dávaly před prvním kolem šance 1:40, dneska byl zvolen senátorem.

Jak se vypořádáte s námitkou, že v předsednictvu máte pět míst a kandidovalo jen pět lidí. Tedy že žádná volba nebyla příliš soutěživá.

To je dáno podstatou Starostů. My jsme konsenzuální. My jsme se mezi sebou tak dlouho bavili, až jsme vygenerovali společenství lidí do předsednictva. Mohli jsme si říct, že budeme naoko bojovat o funkce, ale to by bylo nedůstojné našich voličů, abychom je takto podváděli. Takhle jsme se dohodli. U Starostů trávíme vnitřními debatami hodně času. Nemám pocit, že by nás to nějak ochudilo.

Lidovci měli tři kandidáty na předsedu. Mezi nimi probíhalo několik debat, mluvili o vizích, média to sledovala. Ani z tohoho hlediska jste nechtěli mít více kandidátu?

O tom přesně mluvím. Dělat to jen tak naoko? My jsme věděli, kdo o tu funkci stojí.

Vy jste nechtěl kandidovat na předsedu?

Vít Rakušan má skvělou vlastnost, která je vlastní komunálním politikům. Spojuje. V tom je velký rozdíl mezi komunální politikou a tou sněmovní, která rozděluje.

A vy nespojujete?

Já už jsem velmi dlouho ve sněmovní politice (smích), dost lidí už štvu, někdy jsem dost nediplomatický a radikální, což je mi vlastní. Myslím si, že Vítek v tomto může odvést daleko lepší práci. Vezměte si Kolín. On tam udělá „v poslaneckém obleku“ přes 60 procent. Je v něm jasně vítězný duch. Takhle to má být a já jsem moc rád, že jsem s ním v té vedoucí dvojce.

Nechat volit mladé

Říkali jste, že byste chtěli rozšířit volební právo i pro mladé od 16 let pro komunální volby. To by se tedy nijak nedotklo i dalších typů voleb?

První se to týká voleb obecních. Do debaty dáváme, aby to bylo jenom v komunálních volbách. Je to i proto, že jsme Starostové a případně bychom jako první riskovali, jak se přeskupí pozice v obcích, takže i na tom chceme ukázat, že se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Sněm hnutí STAN

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější