Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zemanův poslední tah: Na večeři v Lánech chtěl po Fialovi abolici pro Mynáře

Poslední večeře prezidenta Miloše Zemana s premiérem Petrem Fialou v Lánech. Foto: Twitter Petra Fialy
Poslední večeře prezidenta Miloše Zemana s premiérem Petrem Fialou v Lánech. Foto: Twitter Petra Fialy

Končící prezident Miloš Zeman se na začátku tohoto týdne pokusil zbavit svého kancléře Vratislava Mynáře trestního stíhání. Na večeři v Lánech požádal premiéra Petra Fialu (ODS) o spolupodpis abolice týkající se Mynářovy dotační kauzy a ještě jednoho případu spojeného s Hradem. Premiér Zemanovi nevyhověl – už podruhé v poslední době.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Poslední pracovní večeři s odcházejícím prezidentem Milošem Zemanem premiér Petr Fiala (ODS) shrnul slovy: „Máme rozdílné názory, mnohokrát jsem ho kritizoval a reprezentujeme rozdílné skupiny voličů, podařilo se jmenovat 42 velvyslanců a prezident vetoval pouze tři zákony.“

Deník N však zjistil, že se na této rozlučkové schůzce v Lánech odehrál jeden důležitý moment: Zeman premiérovi osobně předal dokument, ve kterém ho žádal o spolupodpis abolice týkající se dotační kauzy kancléře Mynáře a ještě jednoho případu spojeného s Hradem. Zeman tak požádal Fialu o schválení abolice v poslední době už podruhé.

Deníku N předání dokumentu potvrdilo šest důvěryhodných zdrojů z Fialova kabinetu, Hradu a Úřadu vlády.

„Ano, prezident během večeře předal Fialovi v deskách dokument, jednalo se o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Zemanovo finále

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější