Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dvěma myším samcům se narodil potomek. Jeden z otců dodal spermie, druhý vajíčko. Cože?

O myších a lidech. Nekonečný laboratorní seriál přináší nové vzrušující pokračování. Foto: Adobe Stock
O myších a lidech. Nekonečný laboratorní seriál přináší nové vzrušující pokračování. Foto: Adobe Stock

Radikálně novou možnost rozmnožování savců, výhledově včetně člověka, nabízí metoda, kterou představil japonský biolog Katsuhiko Hajaši. Jejím základem je přeměna obyčejných buněk na pohlavní, a to bez ohledu na pohlaví dárce.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Vezměte myšího samce. Seškrábněte mu několik kožních buněk. Přeměňte je na kmenové buňky pomocí procesu, za který v roce 2012 dostali John B. Gurdon a Šinja Jamanaka Nobelovu cenu za medicínu. Kmenové buňky, shodné s těmi, které tvoří první etapu vývoje embrya, mají schopnost přeměnit se v jakoukoli buňku těla, ve složku jakékoli tkáně od mozku po játra. Vznikají z nich i pohlavní buňky. Přinuťte je tedy, aby vytvořily samičí pohlavní buňku – vajíčko.

Pak přiberte druhého myšáka, odeberte jeho sperma, tím vajíčko ve zkumavce oplodněte a vložte je do dělohy myší samice. Ta mládě odnosí, ale žádný genetický materiál mu nepředá. Narodí se myšátko, které je co do genetického materiálu potomkem dvou otců a nikoho jiného.

Popsaný postup je zcela nový a extrémně složitý. Má řadu praktických zádrhelů a otevírá etické otázky, o nichž se obtížně uvažuje, protože se vymykají naší dosavadní představivosti. Tato podivná rozmnožovací technika tu nicméně je, funguje, nikdo ji už ze znalostí lidstva nevymaže. Odborníci váhavě připouštějí, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Genetika

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější