Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (379. den): Rusové vytahují ze skladů staré vraky, ale i nejnovější rakety Kinžal

Ukrajinský tank s vojáky na frontě poblíž Kreminné v Luhanské oblasti. Foto: AP
Ukrajinský tank s vojáky na frontě poblíž Kreminné v Luhanské oblasti. Foto: AP
  • Do boje přichází další muzejní kousky i vzácná raketa, kterou si Rusové šetřili.
  • Intervaly mezi raketovými útoky se prodlužují.
  • V čem byl čtvrteční útok jiný.
  • Bachmut se drží, ale Rusové jsou mu už za zády a zase postoupili.
  • V Bachmutu vyhodili do vzduchu symbol ukrajinského vzdoru.
  • Mapa dne – Bachmut.
  • Videa dne – klanění se Stalinovi narušil odvážný Rus; Marjinka před příchodem ruského světa a po něm; gruzínská legie v Bachmutu; dron napadl raketomet TOS-1 přímo během střelby.

Informace v tomto textu jsou shrnutím událostí za čtvrtek 9. března. Situace na některých místech už může být jiná.

Do boje přichází další muzejní kousky i vzácná raketa, kterou si Rusové šetřili. Je velmi pravděpodobné, že ruské sklady s použitelnými zbraněmi se rychle vyprazdňují. Paradoxně se to projevuje tím, že se na řadu kromě dalších muzejních typů, případně bizarních úprav již používaných zbraní, dostávají i propagandou opěvované zázračné zbraně.

Obrněný transportní vůz MT-LB patří v ruské armádě mezi velmi početné, ačkoli jeho vývoj začal v 50. letech minulého století. Aktuálně používané verze začala sovětská armáda přebírat v 70. letech.

O počtu nasazených kusů svědčí vizuálně potvrzené ztráty. Jen Rusové přišli o 374 kusů základní verze a spolu s jinými ztratili již téměř 600 těchto strojů. Ukrajinci ztratili 72 kusů různých verzí.

MT-LB se často používá například k převozu raněných, ale jakékoliv setkání této techniky s čímkoli nad útočnou pušku je pro posádku smrtelně nebezpečné. Boční krunýř nestačí ani na kulomety standardního kalibru. Rusové přesto nasadili asi nejletitější zbraň této války. Ta je založena právě na MT-LB, na kterou namontovali stejně staré věže určené pro lodě s kanony 25 milimetrů.

Jedná se o kombinaci, která hned na první pohled vypadá jako nepovedená improvizace. Velká věž na konci vozu se musí projevit katastrofálními jízdními vlastnostmi, které jsou jinak jedinou předností MT-LB. Smějí se jim i Rusové.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější