Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kadyrov má údajně zdravotní problémy. Jeho odchod by mohl vyvolat napětí v celém Rusku

Kadyrov u Putina. Foto: kremlin.ru
Kadyrov u Putina. Foto: kremlin.ru

Když Rusko loni zaútočilo na Ukrajinu, jedním z nejviditelnějších obhájců invaze byl čečenský lídr Ramzan Kadyrov. Mimo jiné hovořil o nekonečné věrnosti Vladimiru Putinovi, za něhož byl podle vlastních slov připraven i položit život. O to větším překvapením bylo, že se koncem února nezúčastnil Putinova dlouho očekávaného projevu o stavu republiky v ruském parlamentu. Zesílilo to spekulace, že je vážně nemocný.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Podle čečenských opozičních lídrů má výrazné problémy s ledvinami. Exilový ruský podnikatel Leonid Něvzlin tvrdí, že na Kavkaz ho mezitím přijel léčit přední lékař ze Spojených arabských emirátů, protože Kadyrov nedůvěřuje domácímu zdravotnictví. Objevily se i zprávy, že Kadyrova někdo otrávil.

Dění v Čečensku poutá mimořádně velkou pozornost. Už měsíce se diskutuje i o tom, zda by se v následujícím období nemohlo opět pokusit o odddělení a nastartovat rozpad celého Ruska.

Setkání s Putinem a pak v tichosti svatba

Analytik Pavel Havlíček zdůrazňuje, že zprávy o Kadyrovově zdravotním stavu jsou prozatím jen spekulacemi. Zároveň je ale bere vážně „minimálně do té míry, že naznačují, že nějaké operace opravdu probíhají“.

Rozeznat důvěryhodné zdroje z Čečenska je v současnosti podle něj mimořádně náročné. Za klíčové ale považuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kavkaz

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější