Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Novým šéfem Starostů a nezávislých je Vít Rakušan. Chce do vlády a inovovat Česko

Sněm hnutí STAN. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Sněm hnutí STAN. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Hnutí Starostové a nezávislí si zvolilo nové vedení. Do jeho čela se postavil Vít Rakušan, dosavadní předseda Petr Gazdík už nekandidoval. Rakušan chce Starosty dále posílit. V projevech nominandů i hostů se opakovaly výzvy ke spolupráci, důležitost Senátu i odmítání vládní politiky.

Starostové si na sněmu odhlasovali zkrácení volebního období svého předsedy o rok. To umožnilo dnešní sněm udělat jako volební a zvolit nové vedení. Petr Gazdík, končící předseda STAN, za to delegátům poděkoval s tím, že nový předseda podle něj bude mít čas na aklimatizaci a hnutí se dobře připraví na krajské volby. Ty považuje Gazdík za zásadní.

„Jsme v situaci, kdy bodují byznysová hnutí. Bojujeme za demokracii. Jsme sice ve Sněmovně nejslabší strana, ale v Senátu nedovolíme, aby se Česko dostalo do situace, ve které bylo v roce 1947 nebo 1948,“ řekl ve svém projevu končící předseda Petr Gazdík. Roli Senátu vyzdvihl opakovaně. Mluvil o tom, že Starostové budou chtít, aby měli senátoři více času na projednávání návrhů zákonů.

Gazdík delegátům také řekl, že Starostové jsou nejpodceňovanější stranou. Průzkumy veřejného mínění, ve kterých se hnutí pohybuje kolem pětiprocentní hranice, totiž podle něj neumí odhadnout, jak dobří, známí a oblíbení jsou jednotliví starostové.

„Čas Starostů a nezávislých přijde. Ty výkřiky, kdo má více peněz na volby, kde je více tweetů, to přejde. Lidé budou chtít odborníky a to my starostové jsme,“ řekl na sněmu Gazdík.

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Nový předseda hnutí Vít Rakušan se ve svém projevu vymezil proti současnému kabinetu Andreje Babiše. Vyčetl mu personální vyprázdněnost a následně oznámil svůj cíl, tedy dostat Starosty do vlády. Má pocit, že proti hnutí ANO má vícero osobností, které by mohly ovládat resorty – například senátor a bývalý rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek nebo senátor a někdejší šéf Akademie věd Jiří Drahoš.

Vymezil se proti častým výtkám komentátorů, že Starostové jsou prospěcháři. „Komentátoři nám vyčítají, že jsme elastičtí a spojíme se s každým, když je nám to k užitku, ale není to pravda,“ řekl Rakušan. Důkazem podle něj je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněm hnutí STAN

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější