Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Politická Pointa N: Pavel převzal Hrad, jmenoval Hladíka a teď musí rozetnout důchody

Prezident Petr Pavel těsně před podpisem prezidentského slibu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Prezident Petr Pavel těsně před podpisem prezidentského slibu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Celý týden v politice byl ve znamení čtvrteční inaugurace prezidenta Petra Pavla. V pozadí ale běžel standardní politický provoz – Senátem prošlo zpomalení růstu penzí, o který předtím svedla tvrdou obstrukční bitvu Sněmovna. Nově inaugurovaná hlava státu tak dostane hned na úvod na stůl pořádně horký brambor a jednou z klíčových otázek příštích dnů bude, jak s ním naloží.

Politické dění tohoto týdne shrnuje a komentuje Jan Moláček.

Vybrat nejdůležitější politickou událost týdne není dnes nic složitého, dění vévodila inaugurace prezidenta Petra Pavla.

Nejen proto, že se úřadu ujala nová hlava státu, což by byla zpráva první velikosti v každém případě. Tentokrát jde ale o zlom vpravdě historický, a to v několika ohledech.

Zaprvé – definitivně končí éra velkého postsametového triumvirátu Havel–Klaus–Zeman. Tito tři politici nebyli spojenci, mnohdy právě naopak, přesto platí, že českou politiku ve velké míře formovaly právě jejich myšlenky, vize, ambice, sympatie i antipatie – a také vzájemné rozpory a pnutí mezi nimi.

Zadruhé – samotný konec dekády s Milošem Zemanem na Hradě je historická událost. Dnes už bývalý prezident velmi negativně poznamenal Českou republiku, kterou zatáhl hluboko do marasmu neproduktivní politiky plné nepřátelství, mstivosti, hádek a vyřizování účtů. Ztělesňoval majetnický přístup k funkci, která má být z podstaty věci veřejnou službou. Není třeba znovu vypočítávat Zemanovy excesy, které byly v uplynulých dnech námětem řady textů. Závěr je jasný: Česko se zbavilo obří koule na noze.

Bývalý prezident Miloš Zeman na inauguraci Petra Pavla. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

A zatřetí – význam střídání stráží na Hradě je umocněn také tím, že po Zemanovi přichází jeho pravý opak, nikoliv další populista a uzurpátor moci pro vlastní zájmy Andrej Babiš.

Z těchto důvodů byla na čtvrteční ceremoniál upřena mimořádná pozornost a atmosféra byla místy až festivalová. Příchod Petra Pavla s chotí do Vladislavského sálu provázel potlesk, na jeho proslov z balkonu čekaly na třetím nádvoří davy lidí, kteří museli vystát frontu a podstoupit bezpečnostní prohlídku.

Důstojný vstup do úřadu

První pár se svých úvodních povinností zhostil důstojně. Škoda, že Pavel nevynechal z inauguračního projevu několik

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější