Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vymění Mikronésie hvězdy za slunce? Čína nás zneužívá a uplácí, tvrdí prezident a chce se spojit s Tchaj-wanem

Čínský premiér Li Kche-čchiang vítá mikronéského prezidenta Davida Panuela ve Velké síni lidu v Pekingu, prosinec 2019. Foto: Noel Celis, pool via Reuters
Čínský premiér Li Kche-čchiang vítá mikronéského prezidenta Davida Panuela ve Velké síni lidu v Pekingu, prosinec 2019. Foto: Noel Celis, pool via Reuters

Málokteré psaní dnes vzbudilo tolik pozornosti jako dopisová „bomba“ sepsaná Davidem Panuelem. Hlava Federativních států Mikronésie v něm osočila Peking, že tichomořský stát korumpuje a ohrožuje. A dodala, že jedná o navázání oficiálního spojenectví s Tchaj-pejí. Kdyby se tak skutečně stalo, byla by to přelomová zpráva.

Ještě na konci roku 2019 rozdávali úsměvy a za nimi na pozadí zářily hvězdy. Zlaté na rudém podkladě z vlajky Čínské lidové republiky a bílé na světle modrém pro změnu na vlajce Federativních států Mikronésie. Dokonce i kravatami jako by dávali na odiv vzájemné vřelé vztahy – Číňan měl na sobě světle modrou a Mikronésan zase červenou.

Ruce si podali ve Velké síni lidu, jednoho z ústředí vrcholné čínské politiky, které leží na náměstí Tchien-an-men v centru Pekingu. Vpravo stál hostitel a čínský premiér v jednom Li Kche-čchiang, vlevo snědý muž, který se usmíval tak široce, že vystavil i chrup: mikronéský prezident David Panuelo.

Co zbývá z té už více než tři roky staré fotografie teď? Li Kche-čchiang se stahuje na politický vejminek, definitivně zastíněn a odstaven nejvyšším vůdcem Si Ťin-pchingem. (Ten byl mimochodem právě dnes už potřetí jmenován předsedou ČLR, symbolická tečka za loňským dalším posílením Siho moci.)

A David Panuelo? Když budeme vycházet z jeho aktuálních slov, tomu už mnoho důvodů k úsměvu v přítomnosti čínských politiků nezbylo.

Hvězdy za slunce

Ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Oceánie

Tchaj-wan

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější