Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Inaugurace, z níž nikdo neodešel. Jak se nový prezident ujímal funkce

Petr Pavel krátce po druhé hodině složil ve Vladislavském sále Pražského hradu prezidentský slib a vystřídal ve funkci Miloše Zemana. Pavel v projevu slíbil, že bude naslouchat všem občanům, a dvacetiminutovou řeč zakončil slovy: „Musíme si udržet pokoru. To ale neznamená, že nemůžeme mít odvahu, vizi nebo ideu.“ Právě svými slovy se už dnes odlišil od odcházejícího prezidenta Miloše Zemana. Nebyla to však jediná věc. Popisujeme, co se na Pražském hradě odehrálo.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Těsně před polednem dorazila před hlavní bránu Pražského hradu černá limuzína nově zvoleného prezidenta Petra Pavla, který se po boku své ženy Evy vydal k Hradu. Šel špalírem Hradní stráže pod k poctě zdviženými zbraněmi. Procházel prvním nádvořím podobně jako Václav Havel v roce 1989, kterého ovšem na Pražském hradě vítali vojáci ve starých komunistických uniformách se lvem a rudou hvězdou. Havel jim nechal ušít nové podle návrhu Theodora Pištěka.

Ostatně sám Pavel o sobě říká, že chce v pozici hlavy státu navázat právě na odkaz Václava Havla a Tomáše Garrigua Masaryka. Vůči prezidentům z posledních dvaceti let se spíše vymezuje. „Jsem velice rád, že vám tady dnes s mojí ženou Evou můžeme říct, že vnímáme pozici prezidenta jako službu vám všem, a ne sobě,“ zdůraznil Pavel.

Za zvuku fanfár se poté se svou rodinou odebral do útrob Hradu, kde s Milošem Zemanem a jeho ženou Ivanou poobědvali vývar a svíčkovou. Na slavnostním obědě ve Zlatém salonku nechyběl ani exprezident Václav Klaus nebo někdejší první dáma Dagmar Havlová.

Příchod Petra Pavla a jeho manželky Evy na Pražský hrad. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

To podstatné se ale odehrálo o dvě hodiny později ve Vladislavském sále, kam začali přicházet poslanci, senátoři, členové Pavlova volebního týmu nebo i lidé ze showbyznysu či kultury jako Zdeněk Svěrák, který na svou židli usedal se slovy:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější