Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (377. den): Ukrajinci dostali americké bomby JDAM-ER. Jsou přesné jako HIMARS, ale ničivější

Americké F-15E shazující starší typ bomby JDAM v roce 2009 nad Afgánistánem. Foto – Wikipedie
Americké F-15E shazující starší typ bomby JDAM v roce 2009 nad Afgánistánem. Foto – Wikipedie
  • Přichází létající HIMARS.
  • I když Rusové dobudou Bachmut, na víc teď nemají síly.
  • Lukašenko potvrdil poškození létajícího radaru A-50.
  • Mapa dne – Bachmut.
  • Videa dne – drsný frontový humor; obsazování ruského zákopu; nikdy nenaštvěte operátora dronu; ukázka fungování bomb JDAM-ER.

Informace v tomto textu jsou shrnutím událostí z úterý 7. března. Situace na některých místech už může být jiná.

Přichází létající HIMARS. Když loni v létě dorazily na frontu západní raketomety HIMARS a M270, změnily průběh války. Zasahovaly ruské sklady, velitelství a soustředění vojsk s přesností na tři metry. Rakety M-31, které jim Američané dodali, zvrátily poměr sil na bojišti. Do té doby ničivá síla ruského dělostřelectva výrazně poklesla. Výsledkem byly i vítězné ofenzivy u Chersonu a Izjumu.

Od tohoto týdne je oficiálně potvrzeno, že HIMARS a M-270 doplní ještě ničivější zbraň. Jedná se o přesně naváděné bomby JDAM-ER. To, že je ukrajinská armáda obdržela, oznámil v pondělí velitel amerických vzdušných sil v Evropě generál James Hecker.

Jedná se o významnou novinku. Po protiradarových střelách AGM-88 Harm je to druhý typ americké letecké munice, který byl upraven pro použití na bývalých sovětských letounech, jako jsou ty v ukrajinské výzbroji. Za tímto účelem museli konstruktéři vyřešit nejen způsob jejich zavěšení pod letoun, ale také softwarovou kompatibilitu letounu a přesně naváděné zbraně. Nic podobného se na těchto typech před válkou na Ukrajině nedělalo, a to ani v členských zemích NATO.

Ještě významnější jsou schopnosti této zbraně, která může znásobit efekt HIMARS. Hecker tvrdí, že počet dostupných bomb je zatím omezen na „několik útoků“. Je však jasné, že po vyřešení technických problémů mohou rychle přibýt další. Zatím jsou účinky JDAM-ER větší než účinky střel dodávaných do HIMARS a M270.

V čem je rozdíl, jaké jsou výhody a jaké nevýhody. Západní letectvo mělo sklady plné takzvaných hloupých bomb, které se používají tradičním způsobem, kdy piloti musí vizuálně identifikovat cíl, zaměřit ho zaměřovačem na palubě a shodit na něj bombu. Tento způsob bombardování je poměrně nepřesný. Z hloupých bomb se jednoduchým trikem staly

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější