Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Svět pukající před očima. V Divadle X10 zadaptovali Bilerovu Destrukci

Destrukce. Foto: Divadlo X10
Destrukce. Foto: Divadlo X10

Na konci února uvedli v Divadle X10 adaptaci Destrukce, románu Stanislava Bilera oceněného Magnesií Literou 2022. Je možné přetavit Bilerův niterný text do jevištního dění tak, aby v dialozích neztratil svůj humor a bohatou imaginaci a nestal se těžkopádným?

Dramatický potenciál předlohy při jevištním ztvárnění příjemně překvapil. Zásluhu na jeho rozproudění má výborná, velmi živá dramatizace Ondřeje Novotného, která vytahuje z románu nosné scény, splétá text z dynamických dialogů a představuje tak dobrou oporu pro udržení tempa, jež inscenace navzdory téměř dvouhodinové délce neztratí.

Dvě a dvě jsou čtyři

Umělecký šéf činohry Divadla X10 Ondřej Štefaňák spolu s dramaturgy Novotným a Lenkou Havlíkovou umisťují Destrukci na jednoduchou, téměř prázdnou scénu, na níž se skví jen jakési zbytky železné konstrukce, chudé a opuštěné podobně jako hrdinova víra v tento svět.

Václav Marhold v roli Učitele přijíždí na venkov poté, co utekl z města, jemuž nerozuměl a kterému se odcizil. „Dvě a dvě jsou čtyři,“ namlouvá si, zatímco se snaží zbavit úzkosti ze světa ohrožovaného násilím a devastačními klimatickými proměnami. „Na venkově má svět tři

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Divadlo

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější