Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jakou cenu jsme schopni zaplatit za bezpečí? Začíná 25. ročník lidskoprávního festivalu Jeden svět

Zahajovací snímek festivalu Jeden svět Překonat temnotu od ukrajinského kolektivu filmařů Kinodopomoha. Foto: Jeden svět
Zahajovací snímek festivalu Jeden svět Překonat temnotu od ukrajinského kolektivu filmařů Kinodopomoha. Foto: Jeden svět

Ve středu 22. března začíná festival Jeden svět. Postupně divákům nabídne celkem 90 filmů, z nich 75 celovečerních dokumentů, pět krátkých filmů pro děti a deset snímků ve virtuální realitě. Téma letošního ročníku Cena bezpečí se promítne do všech kategorií, od tradiční mezinárodní soutěže po novou kategorii věnovanou Ukrajině.

Jeden svět se tradičně věnuje lidskoprávním tématům, proto se dalo očekávat, že letošní ročník bude reagovat na už déle než rok trvající válku na Ukrajině.

Jeden svět jí věnuje samostatnou kategorii, film Překonat temnotu, který do ní spadá, zároveň zahájí celý festival. Jedná se o snímek ukrajinského kolektivu filmařů Kinodopomoha, kteří dokumentovali první týdny války.

Kromě zahajovacího filmu je v sekci věnované Ukrajině další čtveřice snímků, které se zaměřují převážně na mladou generaci.

Nevyhasneme se pět teenagerů vydává z Donbasu na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dokument

Film

Jeden svět 2024

Lidská práva

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější