Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Poslední díky Miloši Zemanovi

Sbohem a šáteček. Prezident Zeman se po deseti letech od zvolení loučí s nejvyšší ústavní funkcí. Foto: Profimedia
Sbohem a šáteček. Prezident Zeman se po deseti letech od zvolení loučí s nejvyšší ústavní funkcí. Foto: Profimedia

Dnes po 23:59:59 přestane být Miloš Zeman českým prezidentem. Uplynulých deset let si žádá rekapitulaci v podobě dopisu na rozloučenou. Na Mezinárodní den žen odchází muž, který toho za dekádu pro ženy vykonal pramálo.

Komentovaný souhrn středečního dění sepsal Tomáš Linhart.

Vzkaz na rozloučenou

Vážený pane prezidente,

za pár hodin už budete bývalým prezidentem. Vzhledem k tomu, že jsem za svůj dospělý život jinou hlavu státu téměř nezažil, rád bych této příležitosti využil k vyjádření slov díků. Začnu popořadě.

Díky za to, že jste před deseti lety nastavil laťku a ukázal voličům, jaké nepravdy se dají využít k očernění oponenta a výhře ve volbách. Volební zákony prošly obtížnou zatěžkávací zkouškou a nadále se ukazuje, že takovému machiavelismu v podobě lživé kampaně nedokážou zabránit. O deset let později bylo patrné, že příklady táhnou, byť s menším úspěchem.

Díky, že jste nám dokázal, že prezidentem samostatné České republiky se může stát bývalý člen KSČ. O deset let později ve druhém kole prezidentské volby tak alespoň nebyl důvod váhat, zda jít k volbám, jelikož na tom oba letošní kandidáti byli podobně.

Díky také za to, že jste komunismus historicky kritizoval a podporoval Občanské fórum. Škoda jen, že Vám nevadil natolik, že jste třicet let po sametové revoluci jmenoval menšinovou vládu podporovanou nástupci KSČ.

Díky, že jste se během svých inaugurací podělil o své názory na média. Nikdo o to sice nežádal, ale podnět k tomu, kdo by neměl mít naši úctu a koho bychom neměli brát vážně, bylo rázem možné analogicky aplikovat i na autora této myšlenky. Když jste Vladimiru Putinovi humorně řekl, že novinářů je příliš a měli by se likvidovat, Váš prognostický mozek zřejmě nemyslel na to, že ruský diktátor už tak činí a že k něčemu podobnému může dojít i na Slovensku.

Díky, že jste na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější