Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ministerstvo připravuje trvalé snížení růstu důchodů. Chce ho už v létě

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Již letos v létě chce ministerstvo práce a sociálních věcí trvale snížit valorizace penzí a přenastavit předčasné odchody do důchodu takovým způsobem, aby nebyly tak výhodné v době vysoké inflace. Na úterním jednání senátního výboru pro sociální politiku to řekl ředitel odboru sociálního pojištění ministerstva Tomáš Machanec. Jednou ze zvažovaných variant je i pomalejší růst důchodu při jejich pravidelném navyšování na začátku roku. Systém by se mohl vrátit před stav platící od roku 2018, kdy valorizace navýšila tehdejší vláda šéfa opozičního hnutí ANO Andreje Babiše a ČSSD.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Vládní koalice vyjednává o změnách důchodů za zavřenými dveřmi. Na veřejnost se tak jen postupně dostávají detaily toho, jak by budoucí nastavení mohlo vypadat. Podle Machance by ale některé výrazné změny mohly být hotové již za několik týdnů.

„Jsou dvě úpravy, které jsme předložili koalici. Ty se dotahují. Je to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Důchody

Vláda Petra Fialy

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější