Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejsilnějšími hráči na pražském realitním trhu jsou cizinci. Město tím připomíná Curych či Paříž, říká sociální geograf

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Podle sociálního geografa Martina Ouředníčka z Univerzity Karlovy se nyní z Prahy stěhují hlavně mladé rodiny s malými dětmi, protože je pro ně bydlení příliš drahé nebo nedostupné. Statisticky je přitom bytů dost. „Migraci obyvatel z Prahy kvůli bydlení ovlivňuje hodně cizinců, kteří sem přicházejí zejména po vstupu Česka do EU, mnoho investičních bytů či to, že se začalo stavět v okolí města,“ vysvětluje Ouředníček.

Co si v rozhovoru přečtete:

  • Proč v Praze žije tolik cizinců?
  • Co jsou to vesnice starých žen?
  • Proč ve třetině obcí kolem Prahy chybí školy?
  • Proč se z Prahy stěhují hlavně mladé rodiny?

Je krize bydlení v hlavním městě novinka, nebo tady bylo obtížné sehnat byt i dřív?

Krize bydlení v Praze je permanentní, to není nic nového. Když jsem já sám třeba na začátku 90. let končil vysokou školu, ocitl jsem se v situaci, kdy už neexistovala komplexní bytová výstavba jako za socialismu. V minulosti mladé rodiny dostaly byt od státu nebo od podniku vlastně zadarmo.

V 90. letech byla situace naprosto bezvýchodná. Neexistovaly hypotéky a při tehdejších platech si člověk na bydlení nenašetřil. Řešil jsem to tím, že jsem si s pomocí rodiny postavil dům za městem. Což byla tehdy jediná možnost, jak získat hypotéku s dvanáctiprocentním úrokem.

Vím, že si současná generace stěžuje na bytovou krizi, ale já jsem si tehdy připadal, že nikdy bydlet nebudu, že v příštích deseti letech nevydělám tolik, abych si ze svého platu pořídil bydlení. Tehdy se také postupně deregulovaly nájmy a násobně rostly.

Dá se říct, jaké mají dnes důvody lidé, kteří se stěhují mimo Prahu?

U mladší generace jsou to často ekonomické důvody. Část z nich ale před městem úplně neutekla, jsou s ním stále spjatí a třeba zůstávají v Praze pracovat.

Co tedy ovlivňuje stěhování do Prahy nebo mimo ni?

Přesné důvody stěhování neznáme, statistici je přestali zjišťovat v roce 2004. Podle dat je dnes nejintenzivnějším procesem stěhování

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bydlení

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější