Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Deset promarněných let lží, podkopávání státu a podlézání diktaturám. Nic jiného Zeman této zemi nezanechal

Za deset let v prezidentské funkci dokázal Miloš Zeman popřít vše, co sliboval, společnost nespojoval, naopak přispěl k jejímu rozdělení. Foto: ČTK/AP
Za deset let v prezidentské funkci dokázal Miloš Zeman popřít vše, co sliboval, společnost nespojoval, naopak přispěl k jejímu rozdělení. Foto: ČTK/AP

Komentář Jana Kudláčka: Deset let je dlouhá doba. Zažili jsme během nich šest vlád – Nečasovu, Zemanovu–Rusnokovu, Sobotkovu, dvě Babišovy a Fialovu. Před deseti lety Andrej Babiš ještě nevlastnil média, do Sněmovny se ještě volívalo na jaře a Praha ještě neměla tunel Blanka. Americkým prezidentem byl Obama a Pražský hrad právě opouštěl Václav Klaus. Na jeho místo nastoupil první přímo zvolený český prezident, někdejší premiér, předseda Sněmovny, poslanec a důchodce Miloš Zeman. To, co s ním mělo v čele státu přijít, překonalo všechno, co jsme po pádu komunismu znali.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Sliby – chyby

Miloš Zeman, který tvrdil, že má „takový nepříjemný zvyk, že když něco řekne, tak to platí“, v průběhu prezidentství (jako i před ním) prokazoval, že to je jen jeden z jeho prázdných plků a skutečnost je jiná.

Začalo to už inauguračním projevem navazujícím na prezidentský slib 8. března 2013. Slíbil, že se bude soustředit na uklidnění a stabilizaci politické scény pomocí přátelského dialogu, nabídl „prezidentský úřad jako neutrální pole pro dialog všech parlamentních stran“ a „roli prostředníka a moderátora“. Po deseti letech reality můžeme říct: dobrý vtip.

Při inauguraci také slíbil bojovat proti ekonomickým mafiím, neonacistickým bojůvkám a médiím. Jestli dělal to první, nějak to zapadlo (naopak vyčkejme na výsledky kontroly hospodaření jeho nejbližších spolupracovníků v Kanceláři prezidenta, kterou nyní provádějí NKÚ, státní zástupci i policie). O jaké neonacistické bojůvky mělo jít, se autorovi tohoto textu nepodařilo pochopit za celých deset let. Zato boj s médii se Zemanovi dařil. Jen v náplni práce prezidenta demokratické země nemá co dělat.

Přes sliby, že se bude

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější