Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Do ciziny chce odejít pětina mediků, vrací se jich jen pár. Vadí nám papírování a chybí dohled zkušených, stěžují si

Téměř třicet procent lékařů do 35 let v nemocnicích podle průzkumu pracuje až 60 hodin týdně. Foto: Adobe Stock
Téměř třicet procent lékařů do 35 let v nemocnicích podle průzkumu pracuje až 60 hodin týdně. Foto: Adobe Stock

Každý pátý student medicíny v čerstvém průzkumu uvedl, že svou budoucnost vidí v zahraničí. Třetina z nich tam plánuje zůstat 11 a více let. Co české mediky a mladé lékaře od práce v tuzemsku odrazuje?

Už během studia medicíny to Beátu Paláčkovou táhlo do zahraničí. Na radu kamarádů se v šestém ročníku vydala na stáže do Mnichova a do Berlína a pak už měla jasno, že se po promoci nebude ucházet o práci v české nemocnici. „Na stážích jsem poznala, že bych mohla v Německu získat trošku lepší vzdělání, dostat se do lepších nemocnic,“ vysvětluje mladá žena, která už čtyři měsíce pracuje na oddělení anesteziologie v drážďanské nemocnici. Nepřivedla ji tam jen vidina vyššího výdělku. Ta ale hrála také svou roli. „Věděla jsem, že když si budu potřebovat koupit novou pračku, vybavení do bytu nebo jet na dovolenou, nebudu na to muset půl roku šetřit,“ popisuje Paláčková.

Zatímco nástupní plat lékaře v městské nemocnici je v Německu kolem 2500 eur, v Česku dostane někde i jen třetinu, přestože si letos lékaři polepšili o 2500 korun měsíčně.

Právě lepší platové podmínky uvedli studenti posledních tří ročníků českých a slovenských lékařských fakult v čerstvém průzkumu Barometr společnosti Health Care Institute (HCI) jako hlavní důvod pro vycestování za prací do zahraničí. Rozhodují i lepší životní podmínky a získání zkušeností. Oproti dřívějším ročníkům průzkumu se ale ve výčtu důvodů letos objevil i kvalitnější trénink ve specializační přípravě, který medici hledají spíš v zahraničí než v tuzemských nemocnicích.

I přes tato lákadla ale podle průzkumu rok od roku přibývá studentů lékařských fakult, kteří odcházet nechtějí. Do ankety se zapojilo 1314 respondentů z českých lékařských fakult a zatímco 81 % studentů (české národnosti) uvedlo, že mají zájem po promoci pracovat v tuzemsku, v roce 2016 to bylo o osm procent méně. „Výsledky popírají

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější