Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Experti: Blažek nemusel poslancům na vše odpovídat. Ptát se žalobců na osobní věci je nevhodné

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Opakované dotazy ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) v kauze brněnských městských bytů, která se týká i jeho spolustraníků, nejsou podle oslovených odborníků vhodné. Šéf resortu se hájí tím, že pouze státním zástupcům přeposílá otázky, jež mu kladou poslanci. Ústavní právník Jan Wintr však tvrdí, že ministr nemá povinnost na všechny interpelace odpovídat.

V případu brněnských městských bytů interpeloval ministr spravedlnosti příslušné orgány již čtyřikrát. V rozhovoru s Deníkem N minulý týden argumentoval, že dotazy, které ke kauze vznáší, kladou poslanci prostřednictvím interpelací, k čemuž je on sám podle svých slov nenabádá.

„Přeposílám veškeré otázky a není mi známo, že by nějaký ministr třídil otázky poslanců. Dostal jsem interpelaci a poslal jsem ji na příslušné místo. Nemohu interpelace poslanců třídit nebo selektovat. Když neznám odpověď, pošlu ji tam, kam ji mám poslat. Buď odpoví, nebo neodpoví. To je celé,“ vysvětloval Blažek.

Stejně jako šéf resortu jsou i poslanci, kteří se o podrobnosti zajímali, členové ODS, jejíž brněnské organizace se případ týká. Na živou kauzu se ptali

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Justice

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější