Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (375. den): Ukrajinci mají v Bachmutu hrozivé ztráty

Marjinka ze vzduchu. Foto: Andrij Jermak, vedoucí kanceláře prezidenta Volodymyra Zelenského, na svém Telegramu
Marjinka ze vzduchu. Foto: Andrij Jermak, vedoucí kanceláře prezidenta Volodymyra Zelenského, na svém Telegramu
  • V Bachmutu je to stále horší, o poměrech v něm mluví ukrajinští vojáci.
  • Marjinka – kam se dostali Rusové v ukrajinské Hirošimě.
  • Minus devatenáctý ruský bombardér Su-34 – možná nesl raritní bombu.
  • Mapa dne – Bachmut a Marjinka.
  • Videa dne – Zuzana 2 spěchá do boje; sestřel ruského Su-34; neúspěšný ukrajinský protiútok u Bachmutu; ukrajinské kamikadze drony loví ruské tanky, americká těžká brigáda v polském přístavu.

Informace v tomto textu jsou shrnutím událostí za neděli 5. března. Situace na některých místech už může být jiná.

V Bachmutu je to stále horší, o poměrech v něm mluví ukrajinští vojáci. Jevgenij Prigožin v pátek oznámil, že jeho vojáci de facto obklíčili Bachmut. Nebyla to pravda, ale chybí jim už jen velmi málo:

Stejné město je i na jiném typu mapy. Červené linie znázorňují dvě poslední cesty se zpevněným povrchem, které spojovaly město se zázemím. Během víkendu Rusové přerušili severnější z nich. Vidět je to na obou mapách.

Přesto však Ukrajincům zůstaly na zásobování Bachmutu už jen polní cesty. Mosty na zmíněných dvou jsou již zničeny.

Britské ministerstvo obrany ve své sobotní zprávě informovalo, že Ukrajinci k Bachmutu přesunuli na pomoc své elitní jednotky. Vůbec to ovšem nemusí znamenat, že jejich úkolem je město zachránit. Pravděpodobnější je, že mají pomoci vyvést ven z hrozícího obklíčení obránce.

Bulvární Bild tvrdí, že podle jeho zdrojů přímo na Ukrajině je mezi vojenským a politickým vedením v Kyjevě spor. Vojáci prý chtěli město opustit po ztrátě Krasne Hory, která následovala po ústupu ze Soledaru. Prezident však údajně trval na tom, že město je třeba bránit.

Minulý týden byl poblíž první linie vojenský analytik Michael Kofman. Připravuje větší zprávu, ale už nyní píše, že obrana města se dostala do stadia, kdy už nestojí za vynaloženou cenu. Ukrajincům podle něj chybí munice, jsou pod velkým tlakem a ztratili také výhodu terénu vhodného k obraně.

Ještě mnohem horší obraz poskytuje článek Kyiv Independent. Jeho autor strávil čas v Konstantinivce, která leží na jihozápad od Bachmutu, a povídal si s více než desítkou vojáků, kteří z města mohli na chvíli odejít. Jejich svědectví jsou velmi pochmurná.

Článek začíná vyprávěním dvou Serhijů. Oba jsou čtyřicátníci a tvrdí, že ukrajinským jednotkám ve městě chybí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější