Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Jak je důležité mít Zemana a Trumpa

Prezident Miloš Zeman. Foto: ČTK
Prezident Miloš Zeman. Foto: ČTK

Miloš Zeman absolvuje „poslední kolečko“, možná bude svým protivníkům chybět – jako strašák a nástroj motivace. Donald Trump se chce vrátit a demokrati nepochybně doufají, že republikánské primárky vyhraje. Vypil někdo neoficiálně „neoficiální sklad alkoholu“ v Lánech?

Hlavní události dne vybral a okomentoval Ondřej Štindl.

Zavřete oči, Zeman odchází

Do konce prezidentství Miloše Zemana zbývá už jenom pár dní, končící hlava státu dělá ledacos naposled. V neděli Zeman dal poslední rozhovor ve funkci pořadu Partie na Primě. Největší pozornost upoutala jeho slova o tom, že jmenováním Rusnokovy vlády v roce 2013 po konci Nečasova kabinetu se pokusil posunout zemi směrem k prezidentskému systému. Nijak zvlášť překvapivé. Ale před deseti lety o věci lidé z Hradu nemluvili takhle otevřeně.

Na druhou stranu, napětí mezi silou mandátu vzešlého z přímé volby a faktickými možnostmi ovlivňovat výkonnou moc bude pociťovat asi každá hlava českého státu zvolená tímto způsobem. A logicky bude i hledat způsoby, jak ten nepoměr trochu upravit ve svůj prospěch. Jistě to neznamená, že se bude nutně uchylovat k podobně „kreativnímu“ vykládání si ústavy a snahám přenastavit hranice přijatelného v politice jako Miloš Zeman. Nějak si ale bude muset vykolíkovat vlastní prostor. A v té snaze se jiní držitelé výkonné moci – byť třeba ideově spříznění – budou stávat jeho konkurenty.

Zeman v Partii vystupoval docela

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější