Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Policie se zajímá o obraz, který za rok zdražil o 62 milionů. Koupit ho chce Národní galerie

Obraz Zvěstování Panně Marii z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře. Foto: Národní galerie
Obraz Zvěstování Panně Marii z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře. Foto: Národní galerie

Národní galerie dnes oficiálně představila variaci středověké deskové malby Zvěstování Panně Marii z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře. Původně se obraz prodával v aukci za necelé tři miliony, galerie teď ale chce, aby jej ministerstvo kultury vykoupilo za 65 milionů. Minulý týden galerie dodala další posudky, které mají dokázat, že je cena adekvátní. Plánovaný nákup uměleckého díla už ale vyšetřuje policie.

„Je velká vzácnost, aby se dochovaly dvě varianty jednoho středověkého obrazu ze 14. století,“ prohlásil historik umění Jan Royt, který dílo analyzoval. Podle něj si obraz objednali někteří ze synů Petra I. z Rožmberka a od desky z vyšebrodského oltáře se liší jen v drobných detailech.

Zájem Národní galerie obraz, který se do roku 1970 nacházel v soukromé mnichovské sbírce, vzbudil ve chvíli, kdy se objevil v katalogu aukčního domu Döbritz ve Frankfurtu nad Mohanem. A odborníky také zaujalo, když se skokově zvýšila jeho cena. Jak upozornil Deník N, ta během jednoho roku stoupla z necelých tří milionů, za které byl dražen, na 65 milionů, které požaduje Národní galerie od ministerstva kultury na jeho vykoupení do svých sbírek.

Ministerstvo kultury kvůli vysoké ceně a jejímu pozoruhodnému nárůstu požádalo Národní galerii, aby dodala další podklady, které cenu prokážou. Požadované posudky Národní galerie odevzdala minulý týden.

„Ministerstvo teď bude vyhodnocovat všechny nové informace, případně si bude muset nějaké další doklady obstarat a pak vše vyhodnotí,“ řekl Deníku N náměstek ministra kultury Vlastislav Ouroda. Kdy se tak stane, nedokázal odhadnout. Ředitel Národní galerie Jiří Fajt nevylučuje ani možnost jednání mezi ministerstvem, Národní galerií a majitelem desky.

Tím je Nadační fond Richarda Fuxy, který podle Fajta sám stanovil cenu na 65 milionů. Ředitel fondu Richard Fuxa ale tvrdí, že se o částce radil se samotným Fajtem. „Částku jsem konzultoval s

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Národní galerie

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější