Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejméně odhalených nádorů, nejvíce úmrtí. Kraji s nejhorší onkologickou péčí mají pomoci lékaři z Plzně

Ultrazvukové vyšetření vnitřních orgánů. Foto: Masarykův onkologický ústav
Ultrazvukové vyšetření vnitřních orgánů. Foto: Masarykův onkologický ústav

Karlovarský kraj jako jediný region v Česku nemá ani jedno komplexní onkologické centrum. Ministerstvo zdravotnictví teď připravuje projekt, který by měl stávající situaci změnit. Šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09) plánuje, že by onkologové ze sousedního Plzeňského kraje za pacienty dojížděli do Karlových Varů nebo do Chebu. S tím ale mají plzeňští onkologové problém.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Onkologicky nemocný z Karlovarského kraje má výrazně menší šanci, že mu lékaři nádor odhalí, a také větší riziko, že rakovině podlehne.

„Dostupná data dokládají, že v Karlovarském kraji je velkým problémem pozdní záchyt onkologických onemocnění. Stále je vysoké procento nádorů zachytáváno v pokročilém stavu, kdy je léčba velmi nákladná a pravděpodobnost vyléčení významně snížená,“ upozorňuje Jindřich Fínek, šéf onkologické kliniky FN Plzeň, kam už dnes zhruba třetina všech onkologických pacientů ze sousedního regionu dojíždí.

V Karlovarském kraji odhalí lékaři podle zdravotnických statistik ročně v průměru zhruba 1800 pacientů se zhoubným nádorem, což je v přepočtu na obyvatele dvakrát méně než v Plzeňském kraji.

Ten je na tom z hlediska přístupu k onkologické péči naopak velmi dobře. K nejmodernější léčbě se podle dat ÚZIS dostane až více než 85 procentům obyvatel Plzeňského kraje, kteří onemocní rakovinou. A právě plzeňští onkologové by měli pacientům ze sousedního regionu nyní výrazně pomoci.

Ministerstvo zdravotnictví právě připravuje konkrétní změny, jak onkologickou péči v regionu zlepšit. „Ještě letos bychom chtěli vytvořit nové onkologické

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější