Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Umělá inteligence versus moderní společnost. Chtěli jsme řídit svět, ale pouštíme otěže ze svých rukou

Nástup umělé inteligence přináší nutnost přemýšlet o povaze toho, co považujeme za moderní společnost. Ilustrace: Adobe Stock
Nástup umělé inteligence přináší nutnost přemýšlet o povaze toho, co považujeme za moderní společnost. Ilustrace: Adobe Stock

Komentář sociologa Pavla Pospěcha: Umělá inteligence se v poslední době stala tématem nejednoho článku, televizní reportáže, diskuse na sociálních sítích. Nástroj ChatGPT, který dostali uživatelé poprvé k dispozici na konci loňského listopadu, se před třemi měsíci dočkal stabilní verze – a my nyní objevujeme, k čemu všemu se dá použít. Někteří jsou nadšeni, jiné to spíše děsí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Už víme, že umělá inteligence za nás může psát pracovní e-maily, reklamní texty, analýzy nebo slohové práce. Pro univerzity představuje ChatGPT výzvu k výrazným změnám ve výuce, v řadě oblastí – jako jsou právo, public relations nebo copywriting – se vynořují otázky nad budoucností lidské práce. Pro nás pro všechny pak přináší nástup umělé inteligence nutnost přemýšlet o povaze toho, co považujeme za moderní společnost.

Veřejné mínění přijalo umělou inteligenci tak, jak je mu vlastní:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Umělá inteligence

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější