Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (372. den): Možná nejpodivnější událost války – ruský neonacista v ukrajinské uniformě přepadl Rusko

Ukrajinský voják vyhlíží z krytu v Bachmutu. Foto: AP
Ukrajinský voják vyhlíží z krytu v Bachmutu. Foto: AP
  • Na ruské straně hranice dělala bizarní skupina vojáků bizarní věci.
  • Zdá se, že Bachmut je těsně před pádem.
  • Z poškození A-50 na letišti v Bělorusku je fascinující příběh.
  • Mapy dne – Bachmut.
  • Videa dne – ruský dron ničí ukrajinský tank; ukrajinský tank ničí ruskou kolonu; série záběrů z letiště Mačuliščy.

Informace v tomto textu jsou shrnutím událostí za čtvrtek 2. března. Situace na některých místech už může být jiná.

Na ruské straně hranice dělala bizarní skupina vojáků bizarní věci. Situace v Bachmutu je velmi dramatická, přicházejí indicie o jeho akutně hrozícím pádu. V této chvíli jsou však ještě nepotvrzené. Proto než přijde řada na podrobnější informace ze slavného města, dostane přednost epizoda z ruské Brjanské oblasti. Je totiž i na poměry války mimořádně podivná.

Ve čtvrtek kolem oběda začala ruská média a účty na sociálních sítích chrlit zprávy o desítkách ukrajinských diverzantů, kteří překročili hranici, vnikli do obcí v Brjanské oblasti, vzali si jako rukojmí civilisty, zabili děti a podobně.

Zpočátku to vypadalo jako ruská operace pod falešnou vlajkou, která měla být záminkou k něčemu neznámému. Naznačovalo to i urychlené svolání (a pak přesunutí) jednání ruské bezpečnostní rady, které oznámil Vladimir Putin.

Vzhledem k tomu, že Rusové nonstop zabíjejí ukrajinské děti a okupují necelou pětinu ukrajinského území, jejich pobouření a výkřiky o terorismu byly nejen hloupé, ale i podezřelé. O to víc, že ukrajinské dělostřelectvo pravidelně ostřeluje ruské území u hranice Charkovské a Sumské oblasti (alespoň to tvrdí Rusové) a ukrajinští vojáci i v minulosti pronikli na ruskou stranu hranice.

Jenže k sabotáži, či co to vlastně bylo, se videem přihlásil dosud v podstatě neznámý Ruský dobrovolnický sbor:

Kratičký záznam ukazuje dva muže se žlutými pásky, které používá ukrajinská armáda k rychlé identifikaci. Jeden má přilbu stejného typu, jakou nosí ukrajinští vojáci atd. Mladší a vyšší z nich říká, že nebojují proti civilistům a že Rusové by se měli probudit a nebýt otroky.

Jde o zajímavou personu. Michael Colborne z Bellingcatu shrnul informace o něm a není to pěkné čtení. Jmenuje se Denis Kapustin. Je to fotbalový

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější