Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zatímco my váháme, Ukrajina krvácí

Německé tanky Leopard. Foto: Katja, Adobe Stock
Německé tanky Leopard. Foto: Katja, Adobe Stock

Komentář Edwarda Lucase: Západní země toho udělaly dost. Ale ani zdaleka to nestačí.

Jaká je cena krve, potu a slz? Více než 200 000 mrtvých, miliony zmrzačených a traumatizovaných a na obzoru je účet za obnovu ve výši jednoho bilionu dolarů. I v nejlepším případě nás čekají měsíce dalšího utrpení.

Ukrajinci té oběti nelitují. Viděli, jak Rusko zachází s lidmi na svých „osvobozených“ územích. Lepší riskovat smrt než žít takhle.

Ani na Západě většina lidí nelituje ukrajinských obětí. Je nanejvýš výhodné, že jsou jiní lidé ochotní umírat za naši svobodu, otupovat ruskou agresi a oslabovat ozbrojené síly Kremlu. Rusku bude trvat roky, než se mu podaří ztráty nějak nahradit. Ať už se na Ukrajině stane cokoli, Západ získal drahocenný čas na zajištění vlastní bezpečnosti. Na znamení vděku jsme slíbili další zbraně a možná jim tam brzy i nějaké pošleme.

Jiní pokládají i tento přístup za příliš rázný. Podle menšinového názoru, který ilustrují demonstrace z minulého víkendu v některých západních metropolích, jsou Ukrajinci potížisté nebo oklamané loutky západního vojenskoprůmyslového komplexu. Je od nich bláhové, když tak zarputile brání svou zemi. Měli by si uvědomit, že i ten nejhorší mír je lepší než ta nejlepší válka. Každý den, kdy se dál bojuje, zvyšuje riziko eskalace a rozsáhlejšího konfliktu mezi Východem a Západem. Zdražuje potraviny a pohonné hmoty a odvádí naši pozornost od jiných naléhavých problémů.

Ukrajinci této sebestředné a sebezahleděné debatě mezi svými přáteli naslouchají s úžasnou trpělivostí. Nedá se ale oddiskutovat, že pomoc zvnějšku je stále příliš malá a přichází příliš pozdě. Kdyby velké západní země na počátku roku 2022 poskytly byť jen nepatrný zlomek vojenské, diplomatické a finanční podpory, kterou nabízejí nyní, válka by nikdy nezačala; Ukrajina by byla příliš dobře chráněna. Čím včasnější a větší pomoc by byla poskytnuta, tím menší by byly škody a tím blíže bychom byli vítězství.

Jak ve svém článku ve Financial Times podotýká ekonom Adam Tooze, v porovnání s minulými vojenskými dobrodružstvími je pro Západ cena této války triviální. Spojené státy prozatím utratily na Ukrajině 0,21 procenta svého HDP – což je o dost méně, než každý rok utrácely za zpackané angažmá v Afghánistánu. Během první války v Perském zálivu v roce 1991 nabídlo Německo spojencům, kteří vyháněli Saddámovy irácké okupanty z dalekého Kuvajtu, třikrát tolik, než co dnes poskytuje v bilaterální pomoci Ukrajině.

Proč tedy Západ tak váhá? Podle jedné teorie se bojíme ukrajinského vítězství. Dodáme jen tolik peněz a zbraní, aby Rusko nevyhrálo, a ne dost na to, aby prohrálo drtivě. Tak cynický přístup by se mezi dotyčnými vládami podle mě nedal dlouho utajit.

Pravděpodobnější je, že Západu chybí politická a ekonomická kapacita. Přejeme si cíle, ale už ne prostředky k jejich dosažení. Vojenské skladové zásoby jsou příliš skrovné. Vladimir Putin je ochoten přepnout Rusko na válečné hospodářství a do velké míry obětovat životní úroveň i dlouhodobý růst. My ne.

Je velká otázka, zda je tohle jen dočasné selhání politické vůle, nebo něco hlubšího. Ukrajinci doufají, že logika událostí a jejich vlastní lobbování nakonec potřebnou pomoc zajistí. Je tu ale pochmurnější interpretace, a sice že západní politické systémy tváří v tvář ohromným problémům – klimatické změně, ekonomickým nerovnostem mezi globálním Severem a Jihem a hrozbě pandemií – jednoduše nemají nutnou kapacitu na rozhodování. Podobně bezmocní jsme i vůči globální ose autokracie, která se nyní formuje mezi Pekingem a Moskvou přes Teherán.

Uvidíme. Je ale jasné, že zatímco my váháme, Ukrajina krvácí.

Stručně

  • I v nejlepším případě nás čekají měsíce dalšího ukrajinského utrpení.
  • Přitom čím včasnější a větší pomoc by byla poskytnuta, tím menší by byly škody a tím blíže bychom byli vítězství.
  • Západu nejspíš chybí politická a ekonomická kapacita. Přejeme si cíle, ale už ne prostředky k jejich dosažení.

Z anglického originálu přeložil Viktor Janiš. Autor je britský novinář a spisovatel.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Evropská unie

NATO

Německo

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

USA

Vladimir Putin

Komentáře, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější