Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nová Elena Ferrante z Netflixu. Čím vás uhrane seriál Prolhaný život dospělých

Hlavní hrdinka v novém seriálu Prolhaný život dospělých. Foto: Netflix
Hlavní hrdinka v novém seriálu Prolhaný život dospělých. Foto: Netflix

Bez většího ohlasu se na Netflixu objevila další adaptace díla Eleny Ferrante. Tentokrát v italském seriálu natočeném podle jejího zatím posledního románu Prolhaný život dospělých z roku 2020. A to, že jste o tomhle seriálu ještě neslyšeli, rozhodně neznamená, že byste jej měli minout. Z ferrantovských adaptací je navíc dosud nejspíš nejzdařilejší.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Šestidílný seriál uváděný pod poněkud nepřesným českým názvem Život ve lži je na Netflixu dostupný od začátku ledna. Stejně jako Geniální přítelkyně vznikl v italské produkci, na rozdíl třeba od taktéž netflixovské adaptace předchozího autorčina románu Temná dcera, který v roce 2021 natočila americká herečka a režisérka Maggie Gyllenhaal v koprodukci USA, Izraele, Velké Británie a Řecka.

Fanoušci italské bestselleristky s pseudonymní identitou možná znají také starší filmové adaptace jejích děl, Dny opuštění z roku 2005 a Tíživou lásku z roku 1995. Ty ale vznikly ještě před tím, než zmíněná Geniální přítelkyně zajistila Ferrante celosvětovou proslulost.

Geniální přítelkyně se letos na HBO Max vrátí se čtvrtou sezonou. Prolhaný život dospělých je tak dobrou příležitostí si předtím podmanivý svět autorčiných románů připomenout.

Skrze lži k dospělosti

„Dva roky, před tím, než otec odešel z domova, řekl mojí matce, že jsem velmi ošklivá,“ tak své vyprávění otevírá v románové předloze nového seriálu jeho vypravěčka, dospívající Giovanna, která se následně dozví, že ji otec pohrdavě přirovnal ke své sestře, dívčině tetě Vittorii.

Vzápětí proto začne pátrat po tajemné tetě a prostřednictvím

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Seriály

Televize

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější