Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ani práce nemusí pomoci. Bez podpory od státu by se většina ukrajinských uprchlíků propadla do chudoby

Seniorka v autobuse ze Záporoží. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Seniorka v autobuse ze Záporoží. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Česko v přepočtu na jednoho obyvatele přijalo v rámci Evropy nejvíce ukrajinských válečných uprchlíků. Už tak největší menšina v zemi se zhruba zdvojnásobila a dnes zde podle odhadů sociologů žije kolem 250 tisíc lidí, kteří po invazi utekli z Ukrajiny. Zhruba třetinu tvoří děti, podstatnou část ženy. Velká část z nich si v Česku našla práci, někteří chtějí v tuzemsku zůstat. Řada migrantů přicházejících z Ukrajiny ale zároveň čelí existenčním problémům.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Život v Česku je z ekonomického hlediska skvělý, ale jen když máte práci na plný úvazek s platem kolem 300 korun za hodinu,“ shrnuje svoji zkušenost po více než roce života v tuzemsku Jana, která na Ukrajině pracovala jako novinářka.

Do Česka přijela ještě před únorovou invazí navštívit manžela, který studuje v Ústí nad Labem. V plánu měla se hned poté na Ukrajinu zase vrátit. Nemá ale kam, její město v Záporožské oblasti totiž obsadili ruští vojáci.

Stovky tisíc Ukrajinců se přitom po příjezdu do Česka ocitly v nové ekonomické realitě. Ačkoliv výše zmíněná Záporožská oblast patřila k nejbohatším regionům Ukrajiny, průměrný výdělek tam před válkou dosahoval asi

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Chudoba

Migrace a uprchlíci

Ruská válka na Ukrajině

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější