Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Finská odpověď na invazi: schválilo vstup do NATO a staví plot na hranici s Ruskem

Vlajky NATO, Finska a Švédska. Grafika: Evgenia, Adobe Stock
Vlajky NATO, Finska a Švédska. Grafika: Evgenia, Adobe Stock

Finský parlament drtivou většinou schválil vstup země do NATO. Je ale možné, že země se členem Aliance stane dříve než sousední Švédsko. Finové zároveň zahájili stavbu plotu na částech hranice s Ruskem. Podobný krok oznámilo i Polsko.

Výsledek nepřekvapil. Když byly včera krátce po obědě sečteny hlasy, 184 poslanců z 200členného finského parlamentu podpořilo návrh, aby Finsko vstoupilo do NATO. Proti bylo sedm poslanců. Velmi podobně dopadlo hlasování o podání přihlášky vloni v květnu.

„Finsko nerado překvapuje jiné a zároveň nemá rádo překvapení od jiných. O cílech se ne vždy mluví, ale finské členství v NATO bude ve vztahu k Rusku více odstrašovat,“ napsal v úvodníku deník Helsinki Sanomat.

Severský stát by se mohl stát 31. členem NATO už letos. Finsko si přitom jako země sousedící se Sovětským svazem a později s Ruskem dlouho udržovalo neutrální status. Nová ruská invaze na Ukrajinu to den ze dne změnila.

A přestože se neuskutečnilo referendum o vstupu, většina obyvatel po invazi členství v NATO podporuje. Podle listopadového průzkumu je to 78 procent populace; po loňské invazi jde o výrazný nárůst.

Poslední dvě země

Finsko ještě v NATO není, stejně jako Švédsko stále čeká, až jejich vstup schválí poslední dva členové Aliance: Maďarsko a Turecko. Maďarsko, které je v rámci NATO a EU dlouhodobě považováno za problémovou a do jisté míry proruskou zemi, o vstupu Finska a sousedního Švédska začalo po měsících odkladů jednat včera. Hlasování se očekává v polovině měsíce.

Maďarský premiér Viktor Orbán naznačil, že debata a hlasování v parlamentu nemusí být jen formalitou. „V principu vstup Švédska a Finska do NATO podporujeme, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bělorusko

NATO

Polsko

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Skandinávie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější