Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

„Nejlepší by bylo mlčet.“ Ukrajince pobouřila pražská výstava o tom, jak jim Rusové pomáhají

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Na pražském náměstí Republiky je k vidění výstava s názvem Rusové celého světa podporují Ukrajinu, která měla podle organizátorů u příležitosti prvního výročí začátku války projevit solidaritu s napadenou zemí. Mezi místními Ukrajinci však vyvolala značnou nevoli. Akci považují za projev cynismu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Za výstavou, která je od 22. února na pražském náměstí Republiky, stojí ruský intelektuál a odpůrce Putinova režimu Anton Litvin.

„Cílem výstavy bylo projevit solidaritu s Ukrajinou a ukázat, že Rusové žijící v Praze nejsou jen proti Putinovi a válce, ale skutečně pomáhají ukrajinské armádě, uprchlíkům, ženám a dětem,“ říká Litvin, který v Česku dlouhodobě žije.

Litvin chtěl podle svých slov připomenout i to, že i za druhé světové války působili v Evropě němečtí antifašisté a odbojáři. Stejně tak podle něj nyní existují Rusové, kteří jsou proti Putinovi a vojenské agresi vůči Ukrajině.

„Ne všichni Rusové jsou vrazi a násilníci. Chtěl jsem ukázat Čechům, našim sousedům a přátelům, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější