Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Poslední Blažkovy dotazy se vymykají všemu, co jsem zažila, říká žalobkyně z brněnské kauzy

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se ze své pozice opakovaně dotazuje žalobců na případ kupčení s městským majetkem v Brně, v němž jsou podezřelí nebo vyšetřovaní jeho známí. Poslední žádost o informace přišla v úterý a ministr v ní žádá podklady k odpovědi na interpelaci stranického kolegy. Podle dozorující státní zástupkyně Petry Lastovecké je takové dotazování za hranou. Ministr ale tvrdí, že nejde o nátlak a jen dělá svou práci.

Všechny předchozí Blažkovy žádosti mířily k vyšetřování nebo ke stížnostem na probíhající trestní řízení. V úterní žádosti o informace, kterou ministr podal na základě interpelace Václava Krále (také ODS), požaduje Blažek mimo jiné informace z osobního života žalobkyně Petry Lastovecké. Ptá se na její osobní záležitosti a na otázky ohledně lidí, s nimiž žalobkyně žije v jedné domácnosti.

Žalobkyně Deníku N řekla, že státní zástupci jsou pod tlakem neustále a musí se s tím umět vyrovnat. Poslední ministrovy dotazy však považuje za překročení hranice.

„Poslední dotaz pana ministra je však natolik osobního rázu, že se vymyká všemu, co jsem zatím v pozici státního zástupce zažila. Tento poslední dotaz pana ministra odůvodněný interpelací pana poslance považuji za

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější