Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Marná snaha v Novém Dillí: summit G20 i indické naděje se rozbily o zeď jménem ruská válka

Indický ministr zahraničí Džajšankar vítá na summitu G20 v Novém Dillí ruského kolegu Lavrova. Tou dobou mohla Indie ještě doufat, že summit dopadne dobře. Foto: Ruské ministerstvo zahraničí via Reuters
Indický ministr zahraničí Džajšankar vítá na summitu G20 v Novém Dillí ruského kolegu Lavrova. Tou dobou mohla Indie ještě doufat, že summit dopadne dobře. Foto: Ruské ministerstvo zahraničí via Reuters

Co se stane, když se v Novém Dillí sejdou Američan, Číňan a Rus? Být to vtip, přijde pointa. Jenže na jednání šéfdiplomatů G20 se nežertovalo. Nad Blinkenem, Čchin Kangem a Lavrovem visel stín rusko-ukrajinské války a nesmál se ani jejich hostitel, premiér Módí. Druhý ministerský summit G20 pod kormidlem Indie skončil ještě neslavněji než ten první.

Už druhý ministerský summit zemí G20 pod indickým vedením – ten první hostila minulý týden jihoindická metropole Bengalúru a sešli se na něm ministři financí a šéfové centrálních bank – dnes na úrovni ministrů zahraničních věcí skončil patem.

Napjaté čekání, zda se diplomaté v Novém Dillí dokážou dohodnout na závěrečné deklaraci, kterou jejich ministerští kolegové v Bengalúru nevyjednali, ukončila rezignovaná slova indického ministra zahraničí Džajšankara.

„Snažili jsme se. Ale propast mezi (členskými) zeměmi byla příliš velká,“ oznámil s tím, že rozbroje ohledně Ukrajiny „se nepodařilo smířit“.

„Jednáním G20 vládly rozhořčené výměny názorů na ruskou válku proti Ukrajině. Hostitelská Indie říká, že žádné společné komuniké nebude,“ shrnula to BBC.

Bezzubě od předsedkyně

V Novém Dillí se tak opět ukázalo, že ruské tažení proti Ukrajině je hned dvojí překážkou na cestě ke shodě.

Přímo zainteresované strany – na té jedné země G7 plus spojenci, na druhé Čínou podporované Rusko – jej nemohou a nechtějí přehlížet. „Tato válka musí být odsouzena,“ vyzýval včera po zahájení summitu vrchní diplomat EU Josep Borrell a doufal, že „Indie využije svých diplomatických schopností a přiměje Rusko pochopit, že ta válka musí skončit“.

Ovšem „tato válka odsouzena“ nebyla, stejně jako nebyla odsouzena ani minulý týden v Bengalúru. Nedovolil to svorný odpor Ruska a Číny a to, že Západ a jeho spojenci

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Evropská unie

Indie

Jižní Asie

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější