Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak se Fánek hvězdoplavec plavil ke hvězdám a přitom zůstal nohama na zemi

Spisovatelka Jana Šrámková. Foto: ČTK / Konečný David
Spisovatelka Jana Šrámková. Foto: ČTK / Konečný David

Domácí literatura pro děti a mládež dostává čím dál pestřejší podobu: svými tématy, postavami i vizuální stránkou. Fánek hvězdoplavec Jany Šrámkové, čerstvě nominovaný v dětské kategorii na ceny Magnesia Litera, je toho dobrým příkladem.

Nad poslední knihou Jany Šrámkové si lze klást otázku, jak blízko či daleko je neúprosný svět, který zobrazuje. Fánek hvězdoplavec stejně jako autorčiny předchozí texty stojí na úctě ke slovu, z něhož buduje příběh, který by se mohl zdánlivě odehrávat na periferii našeho světa, ale také třeba za důvěrně známým rohem.

Touto knihou autorka vykročila novým směrem. I když ani s její dosavadní tvorbou pro děti neudělá čtenář chybu – s žabákem Filemonem (2010) může zažít napínavé pátrání na pár kilometrech, protože hledat vlastní kořeny přináší mnohá překvapení, zvláště když jde o plyšovou hračku.

Anebo se jako dva filutové z Bratrů v poli (2017) může stát součástí bezbřehé hry dvou kamarádů hlodavců, díky níž se lze nechat vystřelit třebas i do vesmíru.

Daleko za okraj celého světa

Fánek hvězdoplavec jako by chtěl navázat na jejich snivou hru a směřovat do stejných výšin, proto si buduje bárku po vzoru té, jež chránila před potopou. Ta jeho, ať už je smyšlená, nebo stlučená ze dřeva v koruně stromu, nemá plout ve vlnách, ale odpoutat se od země. Protože jeho dobrodružství spočívá v tom, vyrovnat se s nevlídným světem.

Jeho otec odjel daleko za prací, protože v místě, kde žijí, by uživit rodinu nešlo. Náš hrdina vyrůstá ve městě s rozbitými domy a prázdnými

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dětské knihy

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější