Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Havlíček má guláš v leču a ODS dostává čočku za pravdu o paprice

Suroviny na přípravu zeleninového leča od roku 2021 zdražily o 150 %, tvrdí někdejší ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Suroviny na přípravu zeleninového leča od roku 2021 zdražily o 150 %, tvrdí někdejší ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Debata o zdražování se v Česku přesunula na kuchyňský stůl. A ačkoli aktuální stav státního rozpočtu nevyznívá pro vládu příznivě, ta se na svém jednání zabývala aktualizací programového prohlášení. A Tomio Okamura dost možná už zase řeční ve Sněmovně.

Hlavní události dne vybral a okomentoval Tomáš Linhart.

Nedivme se, až příští volby vyhraje ANO

Někdejší dvojministr a současný místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček si na sociální síti Twitter v pondělí večer posteskl nad cenou potravin pro výrobu leča. Bez ohledu na správnost příměru či kuchařský um nynějšího premiéra v porovnání s jeho předchůdcem tím nastolil agendu na několik dnů.

Havlíčkovo srovnání uvádí, že suroviny na lečo od roku 2021 zdražily o 150 procent. Ekonomický redaktor Deníku N Jan Úšela se jeho srovnání pokusil uvést na pravou míru, díky čemuž víme, že míra zdražení zeleniny je nižší (22 až 27 procent) a Havlíček má v leču tak trochu guláš.

Kupecké počty bývalého ministra průmyslu a obchodu. Reprofoto: Twitter Karla Havlíčka

Potíž je především v metodologii jeho výzkumu. Havlíček redakci napsal, že pracoval s cenami „z běžných zemědělských věstníků a nabídek řetězců“. Už ale nezmínil, s jakým receptem na lečo pracoval, s jakým obdobím roku 2021 ceny srovnává, jaká vejce by do pokrmu přidal, jaká zelenina je zrovna sezonní či zda by kupoval cherry rajčata.

V reakci na to připravilo marketingové oddělení ODS Havlíčkovi tvrdý direkt: pravdu o paprice. Uživatele sociálních sítí však spíše nenadchli. Kdo seje papriku, sklízí čočku.

Senioři si dnes podle nejsilnější vládní strany mohou s takovým množstvím paprik měsíčně dopřát takřka tunu leča. Reprofoto: Facebook ODS

Bez ohledu na to, zda realitu nazveme Babišovou, či Fialovou drahotou, zdražilo téměř vše. Po astronomických cenách energií to lidé nyní nejvíc pociťují právě na cenách potravin a je otázkou, zda je vládní deštník proti drahotě chrání před lijákem.

Zatímco vláda ve Sněmovně bojuje proti spacákům a rychlejšímu růstu důchodů, má nejvyšší čas si přiznat, jak zdražování ovlivňuje životy seniorů či samoživitelů. Současná

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější