Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fialovo lečo nebo Havlíčkův guláš? Místopředseda ANO kritizuje drahou zeleninu, čaruje při tom s čísly

Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček demonstruje zdražování zeleniny na příkladu leča. Míra zdražení, kterou uvádí, ale neodpovídá realitě. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček demonstruje zdražování zeleniny na příkladu leča. Míra zdražení, kterou uvádí, ale neodpovídá realitě. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček na sociálních sítích nepřímo kritizuje vládu za zdražování zeleniny nebo vajec na příkladu cen surovin na přípravu leča. Havlíček uvádí nepřesná čísla a hájí se při tom tím, že na kabinet neútočí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„A to jste věděli, že Fialovo lečo je 2,5krát dražší, než bylo ještě před dvěma roky to Babišovo? Jen pro připomenutí, kdyby tady zase někdo chtěl operovat se slovem drahota. Tak snad zase bude líp,“ napsal bývalý ministr průmyslu a dopravy na svůj Twittter i Facebook a příspěvek doplnil o grafiku se srovnáním cen surovin na výrobu leča pro čtyři osoby.

Mix červených a bílých paprik podle Havlíčkova příkladu v roce 2021 za Babišovy vlády vyšel na 29 korun, zatímco nyní „za Fialy“ stojí už 79 korun. V případě rajčat byla podle politika hnutí ANO předloni cena 29 korun, nyní je to 60 korun.

Obdobně Havlíček srovnává i ceny cibule a vajec. „Babišovo lečo“ by tak podle něj při předloňských cenách vyšlo na 80 korun, to dnešní „Fialovo“ už na 201 korun. Rozdíl je závratných 150 procent, tvrdí Havlíček. Výpočty Deníku N ale ukazují, že míra zdražení leča je mnohem nižší, než opoziční politik uvádí.

Havlíček redakci napsal, že pracoval s cenami „z běžných zemědělských věstníků a nabídek řetězců“. Už ale neuvedl další podstatné informace. Například nezmínil, s jakým receptem na lečo operoval nebo s jakým obdobím roku 2021 ceny srovnává.

Není tak jasné, k jaké hmotnosti surovin ceny ve svém příkladu vztahuje. Zároveň není jasné, jaký přesný druh rajčat, cibule nebo vajec by použil. Například ceny cherry rajčat bývají typicky mnohem vyšší než ceny standardních rajčat. Rozdílné jsou i ceny vajec – liší se podle velikosti a druhu chovu nosnic.

Přesto je ale možné ověřit alespoň celkovou míru zdražení leča. My jsme to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Inflace

Osobní finance

Vláda Petra Fialy

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější