Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česká společnost je až proalkoholická, závislost ale netoleruje, říká odborník k akci Suchej únor

Akce Suchej únor vyzývá lidi k měsíční abstinenci a ověření si svého vztahu k alkoholu. Foto: ČTK
Akce Suchej únor vyzývá lidi k měsíční abstinenci a ověření si svého vztahu k alkoholu. Foto: ČTK

Alkohol pijí lidé nejčastěji nejen proto, aby něco oslavili či si odpočali, ale také aby zapadli do kolektivu. Nad bezpečnou míru ho podle odborníků konzumuje více než 1,5 milionu Čechů. Do akce Suchej únor, která se už jedenáctým rokem snaží propagovat měsíc bez alkoholu, se letos zapojilo zhruba 900 tisíc lidí. „Lidé jsou ochotní udělat něco pro své zdraví,“ říká o kampani odborník na závislosti Miroslav Barták.

Na co se v rozhovoru také ptáme:

  • Může takzvaný Suchý únor coby krátkodobá abstinence pomoci zdraví?
  • Jak vypadá rizikové pití?
  • Je „panák na zdraví“ mýtus?

Právě skončená kampaň měsíce bez alkoholu, známá jako Suchej únor, nesla letos podtitul Nepít je umění. Platí to? Je nepít alkohol umění?

Nepít v České republice je počin, umění to ale není. V případě Suchého února je to marketingové heslo a nadsázka. Upozorňuje nás ale, že se v Česku pije hodně.

Proč tomu tak je?

Nejčastějším důvodem je, že lidé chtějí něco oslavit, při určitých příležitostech je pít zvyk a setkání to dělá zábavnější. Chtějí se dostat do nálady a odpočinout si. Obecně se důvody dají shrnout tak, že lidé pijí ze sociálního hlediska, z hlediska deprese, úzkostí, aby si zlepšili náladu, nebo aby zapadli. Poslední vidíme nejčastěji u mladých.

Riziko přichází, když uživatelé alkoholem zahánějí bolest nebo starosti. Nicméně rizika samozřejmě jsou, ať už lidé pijí alkohol z jakéhokoliv důvodu, nebo i bez důvodu.

Nebo ho berou jako lék. Je „panák na zdraví“ mýtus?

Ano, je to mýtus. Z hlediska řady lékařských společností je doporučování alkoholu jako léčiva neetické. Jsou specifické případy a diagnózy, kdy alkohol nemusí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Démon alkohol

Rozhovory

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější