Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jsme ryzí opozice, důchodce budeme bránit. Koalice mluví jen s ANO, říká Fiala z SPD

Radim Fiala z SPD na tiskové konferenci ve Sněmovně. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Radim Fiala z SPD na tiskové konferenci ve Sněmovně. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Hnutí SPD se kvůli plánu na snížení valorizace důchodů chystá na dlouhé hodiny a dny ve Sněmovně. Předseda jeho poslaneckého klubu Radim Fiala říká, že vládní koalice s hnutím nekomunikuje. „Vyjednává s ANO a paní Schillerovou. Asi už uvažují o budoucí společné koalici,“ říká v rozhovoru pro Deník N. Hnutí Tomia Okamury má pro obstrukce nachystanou stovku pozměňovacích návrhů.

Připravujete dohodu, vyjednáváte ústupky, nebo jste ve fázi, kterou lze podle filmu Kmotr pracovně nazvat „zalehnete na matrace“ a která znamená, že se schůze Poslanecké sněmovny kvůli obstrukcím protáhne na dny?

Ano, ale po celou dobu se budeme snažit vyjednat ústupky. Obstrukce by měly oddálit přijetí zákona, a tedy snížení růstu důchodů. Získáváme čas a budeme se snažit přesvědčit koalici, aby to důchodcům nechala a snažila se ušetřit na obsluze státu a byrokracii.

Vláda by měla začít u sebe, ale na výdajové straně rozpočtu neudělala vůbec nic. Myslí si, že je daleko jednodušší zpomalit růst důchodů a zvýšit daně, což je špatná cesta. Roste inflace, snižují se reálné důchody. Lidé si za ně koupí méně potravin, léků a musí na lékárnických vahách řešit, zda si koupí zdravotní péči, jídlo nebo uhradí nájem. Finanční situace je velmi složitá zvláště u seniorů, kteří žijí sami, protože jim partner zemřel.

Nejedná se spíš o problém lidí s nízkými důchody, nedávalo by tedy smysl změnit právě tohle?

Pojďme o tom diskutovat. Máme k tomu několik pozměňovacích návrhů.

Celkem máte stovku pozměňovacích návrhů?

Sto dva přesně. A několik z nich je o zvýšení důchodů nízkopříjmovým seniorům, kteří žijí sami. Není to obstrukce, jen abychom do toho hodili vidle. Ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Důchody

Rozhovory

Sněmovna

Tomio Okamura a SPD

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější