Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Konspirační média jsou jako sekta, vysvětluje bývalý člen slovenské redakce Zem a vek

Foto: Lukáš Nechvátal, Investigace.cz
Foto: Lukáš Nechvátal, Investigace.cz

Jak se z milovníka kritického myšlení stává člověk, který utíká z takzvaných alternativních médií v době, kdy se mění v dezinformační? A proč je pro mnohé tak těžké konspirační média opustit? Rozhovor s Antonem Smataníkem otevírá témata, která jinak zůstávají skryta za oponou netransparentnosti konspirační scény.

Před jedenácti lety jste začal psát pro weby, které bývají označované jako konspirační a dezinformační. Jak se to stalo? Co jste pro ně psal a proč?

V roce 2012 jsem se stal blogerem na stránce tv24.li, která dnes už neexistuje. Oslovil mě pozdější zakladatel Slobodného vysielače, zda bych pro ně nechtěl psát články o politice. Napsal jsem tři texty o SDKÚ (Slovenská demokratická a křesťanská unie, pozn. red.) a tři o Směru-SD, což byly v té době nejsilnější politické strany na Slovensku.

Napadlo mě, že když dám dohromady jejich kauzy a připomenu ideologie, jež zastávají, tak to možná někomu pomůže, aby je nevolil, aby se jim vyhnul. Informace o jednotlivých kauzách nebyly nikde dostupné pohromadě, daly se najít jen jednotlivě a za těch patnáct let lidé ztráceli přehled.

Byla to moje první novinářská zkušenost, ale ani dnes bych ty texty nenapsal nijak odlišně. Prostě jsem dal dohromady podklady a sepsal k nim komentář. Viděl jsem, že je o mé články zájem, byly to seriózní věci, chtěl jsem psát dál, ale nebylo kam.

O pár měsíců později vznikl časopis, který se jmenoval Zem a vek (Země a věk, pozn. red.), a tak jsem se tam přihlásil jako autor. Zpočátku Zem a vek neměl pevnou strukturu, byl to spíš startup. V redakci tenkrát působilo jen málo kmenových autorů, jedním z nich už ale byl šéfredaktor Tibor Rostas, byl to jeho projekt.

Bude to možná znít ironicky, ale můj první článek pro ně byl o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Rozhovory

Slovensko

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější