Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Vraťte Ja-ju do Číny!“ Zubožená panda v americké zoo budí (ne)oprávněné rozhořčení

„V životě jsem neviděl tak hubenou pandu, takhle strašně by nevypadala, ani kdyby žila ve volné přírodě. Je to žalostný pohled.“ (Komentář na čínské sociální síti Weibo). Foto: Repro pandavoices.org
„V životě jsem neviděl tak hubenou pandu, takhle strašně by nevypadala, ani kdyby žila ve volné přírodě. Je to žalostný pohled.“ (Komentář na čínské sociální síti Weibo). Foto: Repro pandavoices.org

Pandí samec Le-le zemřel v memphiské zoo 1. února, jen pár týdnů předtím, než měl se svou společnicí Ja-jou odcestovat zpátky do Číny. Smutek přerostl v pobouření, když internetem opět začaly kolovat snímky vychrtlé a vypelichané Ja-ji. Pandí případ dokládá ošemetnost tklivých příběhů ze sociálních sítí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Le-le si ráno rád pochutnával na cukrové třtině. Užíval si cvičení, po kterém za odměnu dostával jablka, svou druhou oblíbenou pochoutku, a pak se po zbytek dne pásl na bambusu. Ale miloval i to, když ho chovatelé krmili sušenými pamlsky a nosili mu čerstvý bambus, když dostal hlad.

A nejvíc ho bavily vůně, které jsme mu nechávali. Když mu chovatelé dali voňavé deky nebo pokrývky, zabořil do nich obličej a pak se v nich kolem dokola kutálel. Byl to pohodář, velký opak společenské a svérázné Ja-ji.

Ta chovatele každé ráno zdraví pištěním a očicháváním, než se natáhne se svým kusem cukrové třtiny. Miluje polední cvičení a s chovateli ráda tráví čas kdykoli. Pomáhá dokonce i během svých zdravotních prohlídek: stoupne na váhu, otevře tlamu, nastaví břicho, to vše pro svou další milovanou pochoutku, hroznové víno. Je to oblíbenkyně jak chovatelů, tak návštěvníků.“

„Nikdo neříkal, že pandy koušou“

Webové stránky zoologické zahrady v Memphisu v americkém Tennessee představují pandí pár Ja-ju a Le-leho ve vřelém duchu. Od velkého úvodního nápisu „Memphis ♡ pandy“ přes právě ocitované portréty obou zvířat až po záplavu medvědích fotek s bambusem v prackách i bez něj – z toho všeho dýchne ozvěna bezstarostné potěchy, kterou lidé při pozorování pand zažívají.

Ne nadarmo mívají v zajetí chované pandy jména jako Tchien-tchien (Slaďoušek), Ling-ling (Zvonek), Mej-lan (Krásná Orchidej), Paj-jün (Bílý obláček) nebo Pao-pao (Zlatíčko). Pandy velké patří k nejpopulárnějším zvířatům na světě a jejich obdivovatelé je asi nejčastěji velebí pro jejich roztomilost.

Nic na tom nemění ani takoví pandí rebelové jako pekingský Ku-ku, který zuby hned třikrát zúčtoval s nevítanými návštěvníky svého výběhu. Zakousl se jak do patnáctiletého nezvedence, jenž za ním přes zábrany seskočil ze „zvědavosti“, tak do starostlivého, ale poněkud bláhového otce

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Příroda

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější