Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V hromadných hrobech tu leží oběti i kati, vinní i nevinní, novorozeňata… Příběh ďáblického hřbitova a jeho dnešní dilemata

Plastika připomínají na čestném pohřebišti ďáblického hřbitova oběti komunistického režimu. Foto: ČTK
Plastika připomínají na čestném pohřebišti ďáblického hřbitova oběti komunistického režimu. Foto: ČTK

Seriál Přepište dějiny: V naší moderní historii existuje řada velmi emotivních příběhů a své místo mezi nimi má příběh pražského ďáblického hřbitova, který se v posledních týdnech opět začal probírat ve veřejném prostoru. Ta emotivnost samozřejmě nespočívá v osudech samotného místa, ale v konkrétních osudech konkrétních lidí, jejichž ostatky jsou zde po desetiletí uloženy. Je to příběh nejen emotivní a pro mnohé velmi citlivý, ale také složitý. A složitá je i dnešní situace kolem tohoto místa.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Složitá jak z hlediska našich dosavadních relevantních znalostí, tak především z hlediska aktuální diskuse o dalších osudech hřbitova. V něm se navíc spojuje hned několik silných příběhů našich dějin 20. století. Ať již druhá světová válka a osudy ostatků československých parašutistů, poválečné období retribucí a vysídlení, nebo komunistická totalita mezi lety 1948 až 1961. Nejde přitom jen o popis fenoménu a situace, ale také o výhled do budoucna, jak se k danému místu chovat a jaké konkrétní kroky činit, či naopak nečinit.

V centru pozornosti: Toufar

Ďáblický hřbitov jako masové šachtové pohřebiště, na kterém se spojily nelidské přístupy k ostatkům obětí nacismu a komunismu, se dostal do centra pozornosti již v minulé dekádě, kdy zde

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Přepište dějiny

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější