Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slovenská politika rozdělená ve věci Rusů na olympiádě: Ficův Směr se otevřeně staví za Rusko

Robert Fico a pařížská olympiáda 2024. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N a Benoit Tessier, Reuters, koláž Deník N
Robert Fico a pařížská olympiáda 2024. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N a Benoit Tessier, Reuters, koláž Deník N

Do letní olympiády v Paříži zbývá méně než rok a půl, a tak se stále více diskutuje o možné účasti, nebo neúčasti ruských a běloruských sportovců. V době, kdy ruská vojska už rok vedou za podpory Běloruska válku proti Ukrajině, v debatě často zaznívá i věta o tom, že politika a sport by se neměly míchat. Většinou od lidí, kteří jsou pro to, aby sportovci z těchto dvou zemí v roce 2024 na olympiádě soutěžili.

„Představte si, jak by se ukrajinský atlet postavil na běžeckou dráhu vedle ruského, který možná i podporuje válku, možná jeho příbuzný i bojuje a možná i zavraždil rodinu ukrajinského sportovce. Jak tohle může být čestný sportovní souboj?“ řekl Denníku N bývalý ukrajinský tenista Serhij Stachovskyj.

Před vypuknutím války žil v Budapešti, na začátku ruské invaze se přidal k ukrajinské armádě. Je pro to, aby se ruští a běloruští sportovci nemohli zúčastnit olympiády.

„Ukrajinští sportovci se mentálně nemohou připravovat, protože jsou stále pod bombovými útoky, ukrajinská sportovní infrastruktura přišla asi o 400 sportovišť, která zničily rakety. Mládež nemůže trénovat, nemohou cestovat oni ani jejich rodiče,“ pokračoval Stachovskyj.

„O jaké rovnosti a morálním právu mluvíme? To je psychické týrání ukrajinských sportovců,“ dodal.

Nad větou, že sport by se neměl míchat s politikou, se zasmál. „Proč se pak při každé olympiádě účastní ceremoniálů hlavy států, pokud to není politická událost?“

Mezinárodní olympijský výbor ovšem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Olympijské hry

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Slovensko

Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější