Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pětikoalice se opět pře o práva stejnopohlavních párů. Řešení hledá skupina pod Pekarovou Adamovou

Diskusi na úrovni vládních stran rozproudil nový návrh poslance Navrátila. Foto: Adam Hecl, Deník N
Diskusi na úrovni vládních stran rozproudil nový návrh poslance Navrátila. Foto: Adam Hecl, Deník N

Strany pětikoalice opět řeší, jak se postaví ke stejnopohlavním párům. Ministerstvo spravedlnosti před časem obeslalo ostatní resorty s „kompromisním“ návrhem lidoveckého poslance Jiřího Navrátila. Ten počítá například s přejmenováním registrovaného partnerství. Návrh se ale nelíbí těm stranám vládní sestavy, které zastávají manželství pro všechny. Řešení má najít nová pracovní skupina pod šéfkou Sněmovny.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Koaliční vody rozčeřil návrh změny zákona o registrovaném partnerství, který ministerstvo spravedlnosti překvapivě poslalo na několik resortů k předběžným konzultacím.

„Cílem novely by mělo být nalezení určité kompromisní alternativy k dosavadním návrhům na zavedení manželství pro všechny, popřípadě k ústavní ochraně manželství coby výlučného svazku muže a ženy,“ stojí v žádosti rozeslané dalším ministerstvům, kterou má Deník N k dispozici.

Autorem návrhu je Jiří Navrátil, který se jako první poslanec za KDU-ČSL vyoutoval. Navrátil už před časem avizoval, že se bude ve Sněmovně snažit prosadit „kompromis, který by mohl hladce projít“.

Zřejmě nejviditelnější změnou má být podle novely to, že se svazek dvou lidí stejného pohlaví nebude nazývat „registrovaným partnerstvím“, nýbrž

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

LGBTQ

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější