Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šéf Vojenské policie poslancům za úsvitu sdělil, proč končí. Článek o „pofiderní buňce“ označil za naprostý nesmysl

Končící náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn (na snímku z 29. června 2022) nastoupí do Vojenské kanceláře prezidenta republiky. Foto: ČTK
Končící náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn (na snímku z 29. června 2022) nastoupí do Vojenské kanceláře prezidenta republiky. Foto: ČTK

Ještě před napjatě očekávanou schůzí poslanců týkající se výše penzí se ve Sněmovně brzy ráno konalo jiné jednání s výbušným obsahem: schůze výboru pro obranu kvůli výměně šéfa Vojenské policie. Končící náčelník Otakar Foltýn uvedl, že si „stojí za každým slovem a skutkem“ a je ochoten kdykoliv prokázat, že ani jednou neporušil zákon. Server Seznam Zprávy odpoledne napsal, že míří do prezidentské vojenské kanceláře.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Foltýn, který dříve působil mimo jiné na ředitelství speciálních sil a v analytickém oddělení vedení armády, stál v čele Vojenské policie od 1. července. Končí tedy po osmi měsících.

Ta klidnější zpráva z brzkého ranního jednání sněmovního výboru pro obranu je, že Foltýna v čele této složky k 1. březnu vystřídá jeho dosavadní zástupce Jiří Roček, jehož výběr kvitují i opoziční členové výboru.

„Potvrzuji, že jednoznačně pana plukovníka Ročka preferuji, aby tu funkci převzal,“ souhlasil také Foltýn. Roček na jednání potvrdil, že bude usilovat o kontinuitu a navázání na Foltýnovu práci.

Foltýnův odchod z čela Vojenské policie přinejmenším do dnešního rána příliš vysvětlen nebyl. Výbor se zabýval dvěma sledy událostí, jejichž aktérem byl Foltýn v posledních měsících: jednak sporem o to, zda měl šéfa inspekce Vojenské policie Tomáše Voráče postavit mimo službu, jednak děním, které server Ekonomický deník s odvoláním na anonymní zdroje popisuje tak, že na Vojenské policii protizákonně vznikala „pofiderní spiklenecká buňka“, která se měla organizovat i na „konspiračních schůzkách“.

Kdyby to byla pravda, bylo by to mimořádně závažné obvinění. Vyjádření jak Foltýna, tak jeho přímé nadřízené, ministryně Jany Černochové (ODS) z jednání výboru ale směřují ke

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Armáda ČR

Petr Pavel

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější