Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nákup legendární kabelky Birkin? Připravte si statisíce, prodavače si předcházejte cupcaky a po roce se možná dočkáte

Kabelky Birkin. Foto: ČTK, Yui Mok / PA Images / Profimedia
Kabelky Birkin. Foto: ČTK, Yui Mok / PA Images / Profimedia

Legendární, ikonická, žádaná a nedostupná. Taková je kabelka Birkin od francouzské luxusní značky Hermès. Její prodejní cena začíná zhruba na 250 tisíci korunách, limitované a exkluzivní modely se prodávají za miliony. Že takto předraženou tašku nekoupí každý? Pravda. A limitem není cena. Zákazník si na kabelku musí počkat, prodejce si předcházet a mít také trochu štěstí.

Ceny kabelek Birkin stoupají. V lednu vzrostly o pět až deset procent oproti čtyřprocentnímu nárůstu v roce 2022. Stojí za tím nejen zvyšující se náklady na výrobu a prodej, ale také snaha neztratit exkluzivitu a punc nedostupnosti.

Nezaměnitelný design Birkin kabelek má tvar lichoběžníku, dvě ucha na nošení v ruce a přední zapínaní se zámečkem. Kabelky se vyrábějí v nejrůznějších barevných provedeních, materiál může být od teletiny po krokodýlí kůži. Rozdíly jsou i v hardwaru – tedy v kovových doplňcích kabelky. Ty nejdražší jsou ze zlata, platiny a diamantů.

Ručně vyráběné kožené tašky jsou symbolem nejen bohatství, ale především exkluzivity. Ke koupi nepotřebujete jen statisíce korun, ale musíte projít i „Hermès procesem“ a možnost koupit si kabelku si „odpracovat“.

Není divu, že kabelky Birkin jsou také oblíbeným předmětem sběratelů. Nedávno hongkongský miliardář Joseph Lau prodal v aukci 76 kabelek firmy Hermès za sedm desítek milionů korun.

Čekací listina a cupcaky pro prodavače

Není možné jen tak přijít do butiku Hermès se statisíci v kapse a birkinku koupit. Zákazník se musí zapsat na čekací listinu, měl by mít u Hermès nákupní historii (nákup

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Móda

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější