Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vykrást SPD, ale nepřijít o umírněné. Babišova nereálná cesta za 2,4 milionu voličů

Předsedové hnutí ANO a SPD. Foto: ČTK
Předsedové hnutí ANO a SPD. Foto: ČTK

Po neúspěšných prezidentských volbách vyhlásil Andrej Babiš nový cíl: rozhodl se přesvědčit voliče SPD a ČSSD, že nejlepším obhájcem jejich zájmů proti současné vládě je on sám. Popisujeme, proč se mu to bude jen velmi těžko dařit a s jakými riziky se bude potýkat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Úkolem hnutí ANO se nově stala právě snaha přitáhnout další stovky tisíc voličů od stran a hnutí, které jsou kritické vůči současnému kabinetu. Konkrétně od SPD a také od sociálních demokratů.

Babišova logika je taková, že v prezidentských volbách, i když je nakonec drtivě prohrál, dokázal získat 2,4 milionu hlasů. Tedy tolik, co by hnutí ANO mohlo za jisté konstelace stačit i na zformování jednobarevné vlády. Potenciálně by tak chtěl stejné voliče oslovit znovu – na podzim 2025 během sněmovních voleb.

„Volilo mě 2 400 046 lidí a za ty bojuju. A nikdy bojovat nepřestanu,“ napsal Babiš během sněmovních obstrukcí v minulém týdnu. Existuje nicméně více důvodů, proč je spíše nepravděpodobné, že by se to hnutí ANO mělo podařit.

Specifikum prezidentských voleb

První a velmi zásadní faktor je vůbec uvědomění si toho, kdo pro Babiše hlasoval v lednu. Pro šéfa ANO například hlasovalo pouze 72 % lidí, kteří by jinak v ten samý den volili do Sněmovny hnutí ANO.

Na druhou stranu by Babiš získal zhruba polovinu voličů, kteří by jinak šli a hlasovali pro SPD nebo komunisty. Dokládají to data Ipsos, které Deník N analyzoval.

Z toho jasně plyne, že voliči by v obou typech voleb rozhodovali výrazně odlišně. Což je pochopitelné: v prezidentských volbách ve finále jde o výběr jednoho ze dvou konkrétních lidí, v letošním hlasování se proti sobě navíc postavili opoziční lídr a nezávislý kandidát.

U sněmovních voleb by se podpora drobila mezi různé strany, hnutí a koalice, Babišovo ANO by v žádném případě neposbíralo stejný počet hlasů jako jeho předseda. Už jen kvůli tomu, že jeho potenciál se dlouhodobě pohybuje níže.

Hnutí ANO po volbách podle analytika Ipsos Michala Kormaňáka lehce

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější