Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ten pravý hukot teprve přijde. Jak umělá inteligence změní to, co budeme číst

AI píše, ilustruje a překládá knihy, nakresleno ve stylu Reného Magritta umělou inteligencí Dall-E.
AI píše, ilustruje a překládá knihy, nakresleno ve stylu Reného Magritta umělou inteligencí Dall-E.

Na českém knižním trhu se objevují první obálky knih vytvořené AI, překlady AI se zdokonalují a v Americe začíná byznys s prodejem knih, které AI napsala. Mají se ilustrátoři, překladatelé a spisovatelé bát, že přijdou o práci? A jak promění umělá inteligence knižní branži?

Umělá inteligence postupně proniká do mnoha sfér a profesí a její potenciál pro budoucí usnadnění, nebo dokonce nahrazení lidské práce je obrovský. Změní práci novinářů, vědců i umělců. A nepochybně pronikne také do knižní branže a ovlivní a promění práci spisovatelů, překladatelů a ilustrátorů. První takové změny už nastaly.

Ilustraci na obálku knihy V hrůze a krvi zrozeni, která česky vyšla na konci ledna, vytvořila umělá inteligence. Antologii povídek vydalo nakladatelství Fobos, které spadá pod Knihy Dobrovský, publikované jsou v ní vítězné povídky soutěže začínajících autorů a autorek.

„Přišlo nám příhodné pro tento projekt vyzkoušet inovativní přístup k obálce, protože umělá inteligence je tématem, které společností rezonuje, a stejně jako jsou noví naši autoři ve sbírce, tak i o ona je novým prvkem, který může ovlivnit nakladatelský svět,“ říká ke knize marketingový ředitel Knih Dobrovský Adam Pýcha.

Při tvorbě obálky byla použita umělá inteligence Midjourney, která na základě textových požadavků dokáže vygenerovat originální obrázky. Kromě zábavných pokusů se dnes začíná využívat pro vizuální tvorbu. Nebo právě při vytváření ilustrací.

S pomocí umělé inteligence byla vygenerována také obálka knihy Mýty a naděje digitálního světa Patricka Zandla, vydaná loni v Jan Melvil Publishing.

Takže je to tady, stalo se. Ilustrátory v blízké budoucnosti nahradí Midjourney a Dall-E, překladatele DeepL a spisovatele ChatGPT. Nebo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Technologie

Umělá inteligence

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější