Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdo podpořil Zemanův nápad jmenovat šéfa Ústavního soudu? Posudek napsal právník Gerloch

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Když prezident Miloš Zeman zvažoval předčasné jmenování předsedy Ústavního soudu, opíral se podle svých slov o názory tří právníků a posudek. Ten mu napsal ústavní právník Aleš Gerloch, který je s Hradem dlouhodobě spjatý. Tento dokument tvrdil, že Zeman může nového předsedu soudu jmenovat ještě předtím, než vyprší mandát jemu i současnému šéfovi ÚS Pavlu Rychetskému. Prezident zvažoval, že do funkce jmenuje Josefa Fialu, kterého v minulosti prosazoval kancléř Vratislav Mynář jako kandidáta SPOZ na senátora.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Prezident Miloš Zeman zvažoval, že by ještě před svým odchodem předčasně jmenoval nového předsedu Ústavního soudu. I když by podle odborníků na ústavní právo byl tento krok velmi problematický, Zeman tvrdil, že podle stanoviska právníků, které má on k dispozici, by takový krok byl legitimní.

„Odpověď ve třech případech byla: Ano. Přesto si ještě nechám – a dostanu to v pondělí – udělat jednu právní analýzu od legendy českého práva a teprve potom se definitivně rozhodnu,“ řekl Zeman na konci prosince v pořadu Partie na televizi Prima.

Zmíněnou analýzu podle tří hradních zdrojů poskytl ústavní právník Aleš Gerloch, kterého v roce 2019 Zeman nominoval do Ústavního soudu. S tím však nesouhlasil Senát a Gerloch i nadále působí na Katedře teorie práva a právních učení Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

„První posudek napsal právník Aleš Gerloch,“ řekl zdroj blízký prezidentovi. „Stanovisko bylo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější