Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Přispěla k tomu, co následovalo.“ Soudy při trestání sexuálního násilí podléhají stereotypům, tvrdí analýza

Ilustrační foto: Fotolia.com
Ilustrační foto: Fotolia.com

Organizace proFem analyzovala rozsudky týkající se sexuálního a domácího násilí. Dospěla k tomu, že v případech znásilnění či domácího násilí jsou v naprosté většině tresty ve spodní polovině trestní sazby, často i pod ní. Tvrdí, že soudy při trestání často podléhají genderovým stereotypům.

Socioložky Petra Havlíková a Iva Šmídová z Masarykovy univerzity ve výzkumu analyzovaly 72 rozsudků v případech sexuálního a domácího násilí z let 2019 a 2020.

Z analýzy podle proFem jednoznačně vyplývá, že tresty za znásilnění, domácí násilí a stalking jsou v naprosté většině případů ukládány ve spodní polovině trestní sazby, někdy dokonce pod její dolní hranicí. U závažnější formy znásilnění, jako je například spáchání na dítěti do 15 let nebo vznik těžké újmy na zdraví, je až polovina trestů za tento zvlášť závažný zločin uložena pod spodní hranicí trestní sazby, uvádí proFem.

„Analýza poukazuje na to, že genderové stereotypy, obviňování oběti, zlehčování a normalizace násilí a nedostatečné pochopení problematiky domácího i sexuálního násilí nejsou jen praxí několika nepoučených jedinců (soudců) a tedy pochybením jednotlivce, jak je nám při upozorňování na mezery v systému pomoci často zdůrazňováno,“ uvedla ředitelka proFem Jitka Poláková. „Naopak se ukazuje, že jde o stále přítomnou a znepokojivou praxi řady soudů, která se promítá nejen do toho, jak je oběť v průběhu trestního řízení vykreslována a že je sekundárně viktimizována, ale která také ovlivňuje výši trestů (a například nadužívání mimořádného snížení trestů),“ dodala.

Mimořádné snížení trestu

Deník N má k dispozici několik rozsudků, které socioložky analyzovaly.

Nezletilou Terezu (jména v textu jsou z důvodu citlivosti tématu změněna) znásilnil známý její matky Roman. Po sousedské oslavě se Terezina matka domluvila se svou známou Martou, že u ní dcera přespí, protože si chtěla hrát s jejím mladším synem.

Marta dorazila domů v Romanově doprovodu, protože oba měli v plánu se spolu vyspat. Opilou dvojici však během toho přerušil brek Martina mladšího syna, který spal ve stejné ložnici jako Tereza. „Když jsem slyšela, že je syn vzhůru, šla jsem ho uspat a v ložnici jsem pak i usnula,“ popsala Marta.

Terezu brek ze spánku nevyrušil a probudila se až později, když se k ní blížil Roman. Když se k Tereze dostal, klekl si a shrnul jí košilku. „Začal mě lízat na prsou, boku i mezi nohama. Když jsem se otočila na břicho, začal mě lízat také na hýždích,“ sdělila ve výpovědi dívka. Když Romanovi řekla, ať toho nechá, nereagoval. Poté co jí začal strkat prst do přirození, se Tereza rozbrečela.

Další den dopoledne Tereza o tom, co se v noci stalo, pověděla své matce a případ začala prošetřovat policie.

Soud nakonec Romana odsoudil k tříleté podmínce s pětiletou zkušební dobou. Pomohl mu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sexuální násilí a obtěžování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější