Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Válečná stezka: Rusko sahá po „úspěchu“ zaplaceném časem, krví i železem. Kolik teď platí Ukrajina? (Pointa N)

Banksyho streetart v Boroďance. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Banksyho streetart v Boroďance. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Úterní vydání Pointy N je nově zasvěceno přehlednému sedmidennímu shrnutí nejdůležitějšího dění v ruské agresi proti Ukrajině. Aktuálně vrcholí ruská ofenziva u Bachmutu; cena, kterou za ni obě strany platí, je vysoká. Ukrajinci mají dobrý důvod šetřit síly a nekrvácet, zatím ale přikládají větší váhu argumentům, proč město bránit.

Válečná stezka, úterní formát Pointy N, je žánrem, který se na týdenní bázi doplňuje s denním přehledem v podobě Vývoje bojů. Má nadčasovou podobu a zasazujeme v ní do kontextu hlavní události, které válečné dění v současnosti ovlivňují.

Věnujeme se i neotřelým úhlům pohledu, možným dalším scénářům vývoje či technice v centru pozornosti. Každý týden přinášíme tip na sbírku či projekt, jímž lze napadené Ukrajině pomoci.

Nejdůležitější dění

Mlýnek na maso: Ukrajinci se nejspíš rozhodli zkusit dál bojovat o Bachmut, který Rusové už skoro obklíčili. Před válkou 70tisícové město je prakticky opuštěné a z velké části zničené, nemá ani zásadní vojenskou hodnotu. Ale stalo se symbolem. O víkendu obránci částečně stabilizovali situaci a rozmístili západně od města posily.

Boje jsou každopádně vyčerpávající. Z ukrajinské strany přicházejí zprávy jak o nasazení sotva vycvičených vojáků, tak i elitních jednotek, které si s ohledem na chystanou ukrajinskou jarní ofenzivu nemohou dovolit velké ztráty.

Ukrajinští pěšáci z Bachmutu také hlásí, že nemají podporu těžkých zbraní. Analytik Michael Kofman, který město před týdnem navštívil, soudí, že ukrajinští obránci už dosáhli všeho, čeho mohli, a další boje vyčerpají víc je než Rusy.

Ti podle Institutu pro studium války (ISW) nasadili do bojů o město i nejlepší jednotky vagnerovců. Tedy už nejen trestance, jak tomu bylo dosud.

Barevné šipky znázorňují výraznější útoky pozemních sil v posledním týdnu. Mapa nezobrazuje dělostřelecké útoky ani útoky řízenými střelami (odehrávají se prakticky po celé délce fronty). Mapa: Deník N, podklad: Kikos, Wikimedia CC-BY-SA 3.0.

Trhliny na ruské straně: Možná právě kvůli zapojení

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější